zaterdag 17 september 2011

Vinyl

Vandaag heb ik een nuttig werk gedaan. Het was niet de bedoeling, maar toevallig kwam het mooi uit. Mijn ventje heeft vier vinylplaten laten inkaderen in een mooie passe-partout. Het is een prachtig kunstwerkje geworden. Vanaf nu kunnen we in ons nieuw appartement genieten van Visage, Rose Royce, Yazoo en Roxy Music. Alleen van de hoes dus, want de muziek... ja die staat wel ergens op een CD of een iPad-pod-phone-mac...

Mijn nuttig werk bestond er in dat ik een spotje in de nieuwe woonkamer heb geplaatst, en dat spotje blijkt nu toevallig - het was niet de bedoeling - mooi op de nieuwe creatie te schijnen. Ze komt nu ten volle tot haar recht.

Het is raar, eigenlijk. Dit weekend nog kwam ik een jong ventje tegen, en die kende het woord "plaat" dus niet. Ik deed een uitleg over de DJ CD-spelers die aanvoelen als een vinylplaat, maar hij kende het woord niet. Bedoel je plastiek? Neen, vinyl... zo'n grote zwarte vinylplaat die je op een pick-up legt. Neen, hij wist niet wat het was. Hij had het ooit wel op TV gezien. Eén generatie verder en het hele concept is weg.

Zelfs de CD gaat na onze verhuis naar het nieuwe appartement niet meer meetellen. Mijn ventje heeft nu een boeken- en CD-kast in het oude appartement. Meer dan duizend CD's zitten in de kast. De kast is open, zodat je een CD kan kiezen die je wilt beluisteren. Maar het gebeurt niet meer. Alles staat op de iPod, en daar heb je sneller de muziek gevonden dan de CD uit te zoeken in de weliswaar alfabetisch gerangschikte CD-kast.

Toen de LP, de single en de maxi verdwenen deed dat even raar. Maar je gaat mee met de tijd, en denkt dat het dan zo blijft. Maar geen 20 jaar later zijn we bij iTunes beland en zelfs daar komt een einde aan. De nieuwe trend wordt misschien de muziekstreaming. Je koopt een vast abonnement per maand en kan dan alle bestaande muziek op iTunes afspelen zo vaak je maar wilt.

Ik ben fan van de nieuwe technologie, ik had enkel niet verwacht om in een mensenleven een stuk of 5 technologieën mee te maken om muziek te beluisteren. Onze ouders en grootouders hadden enkel de plaat.

1 opmerking:

  1. Het is zo hé Jan, de techniek gaat zo rap.

    Maar ook de kwaliteit verbetert er wel van, dus dat is ook mooi meegenomen.

    Ik probeer te volgen, makkelijk is het niet, maar kan er toch wel van genieten.
    En de kinderen houden mij wel op de hoogte van de nieuwste technieken, binnenkort gaan de kleinkinderen het zijn...

    BeantwoordenVerwijderen