woensdag 19 oktober 2011

Shy guy

Ik ben verlegen. Altijd al geweest, en het is in mijn gedachten nog altijd zo. In groep het woord nemen is moeilijk. Nieuwe mensen ontmoeten, het is telkens een drempel die ik moet overwinnen.

En toch is dat een idee dat vooral in mijn hoofd speelt, want blijkbaar is het in mijn omgeving niet duidelijk. Ik moest in de mindfulness het woord nemen voor een groepje van 4 personen. We hadden in de grote groep een topic aangehaald, en dit werd in groepjes van 3-4 personen besproken. Eén van de leden van de groep moest verslag uitbrengen in de grote groep. Ik zeg dat ik dat niet durf, want ik ben verlegen. Een meisje uit de groep zegt: waarom zeg je dat altijd? Het is nog nooit opgevallen. Jij spreekt vlot in de groep.

Dat veronderstelt dus dat ik dat nog gezegd heb, dat ik verlegen ben. Anders zou ze het woord "altijd" niet gebruikt hebben. En als ik erover nadenk, ik kom best wel eens tussen in de grote groep. Als de begeleidster een vraag stelt aan de groep, antwoord ik soms. Ikke! Uit vrije wil! Dat kon ik me vroeger niet voorstellen.

In het diabetescafé werd ik verwelkomd door een leuk koppel in een roze outfit. De jongeman had een ukelele en de dame droeg een gedichtje voor. Aan mij alleen. Een paar mensen staan er naar te kijken, een fotograaf neemt een foto. Ik kan niet anders dan in de lach schieten en meegaan in het leuke verhaaltje. Het is super mooi gedaan en het idee is heel origineel. Ik voel me direct meer op mijn gemak.

Terwijl het gedichtje wordt voorgelezen komt een tweede dame het diabetescafé bezoeken. De jongeman met de ukelele betrekt haar in hetzelfde toneelstukje maar ze kan er niet mee lachen. Ze lijkt schuchter en wil zo snel mogelijk de trap op, naar de zaal waar alles te gebeuren staat.

Achteraf denk ik bij mezelf: dat was ik vroeger. Ik zou door de grond gezakt zijn met die ogen op me gericht. Maar dat was niet meer zo, ik vond het grappig en ontspannend.

Later komt de ukelele boy bij ons groepje staan en hij ziet dat hij iemand gemist heeft met zijn gedichtje. Hij vraagt aan de dame aan onze tafel welk fruit ze graag eet, dan zou hij er een gedichtje over brengen. Ze zegt dat ze vooral van de druiven houdt in een glas wijn. De man in het roze pakje wordt even stil. Zo'n antwoord past niet in zijn routine, denk ik. Hij zegt dat ie er moet over nadenken.

Het gedichtje is later wel gekomen. Het was geen poëzie, maar wel goed gevonden. Tiens, zelfs de improvisatie acteur kreeg het even moeilijk.

Misschien is hij ook verlegen :-)

3 opmerkingen:

 1. Je maakt duidelijk vorderingen in je verlegenheid Jan. Je bent een vlotte prater en sociaal contact leggen gaat je beter af dan je zelf ervaart. Ik heb je geobserveerd gisteren en je eigenlijk ook bewust eens alleen gelaten (stout hèè). Je deed dat heel goed hoor! Je praatte vlot verder, ook met mensen die je die avond pas ontmoet had. Dikke pluim!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gij deugniet. Mij zo alleen laten :)
  Maar het was dan ook heel tof gezelschap hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alé, dan moet ik toch gene schrik ni meer hebben om ne keer met u af te spreken. Niet dat ik schrik heb voor u, maar voor nieuwe mensen *roloog* ... En eens ik wat volk ken, zoudt ge dat ook in geen honderd jaar zeggen. Aber ja ...

  Proficiat met je vorderingen dan!

  BeantwoordenVerwijderen