zaterdag 12 november 2011

3 maal 8

is 24.

Gaat ie daar een blogpagina mee vullen? Ja !

Op de vaste donderdag hoorde ik dit principe voor de eerste maal. Het is zo simpel als pompwater en toch heb ik het nog nooit in heel mijn leven toegepast. Waarom niet? Ik weet het niet. Omdat ik een kieken ben.

Er zijn 24 uren in een dag. Als het goed is, slaap je daar 8 uur van, ga je 8 uur werken en blijft er 8 uur over voor ontspanning. Natuurlijk weet ik wel dat het niet altijd zo is. Maar het gaat om het principe.

Sinds ik alcoholvrij leef is er dus een zee van tijd ontstaan in de derde schijf. De ontspanningsschijf. Ik vrees eigenlijk dat ik ze ondertussen wat heb overladen, maar dat is een ander probleem. Maar de schijf is zo veranderd dat ze zelfs de andere stukken mee beïnvloedt. Vroeger was er weinig plaats voor echte ontspanning. Na het werk een pint gaan drinken kon ik niet. Het is te zeggen, een pint gaan drinken kon ik niet. Het waren er altijd enkele :-)

En dan begint er een lastige spiraal. Om te beginnen is de nacht natuurlijk te kort. En de slaap is te slecht. De ochtend te mottig. Het werk niet meer plezant. En de avond, als je dan weer in de derde schijf zou moeten zitten, die vul je op met in de zetel liggen en naar de televisie turen. In het beste geval! Want als je opnieuw op stap gaat, is het weer om zeep.

Maar toch is het bij mij een beetje anders geweest. Ik heb immers de tweede schijf, het werk, altijd als mijn hobby beschouwd. Zeker sinds ik zelfstandige ben, is dat gevoel nog sterker geworden. Ik heb nooit echt het idee gehad dat ik moest gaan werken. Ik had altijd het gevoel dat ik bezig was met leuke dingen en dat iemand zo idioot was om mij daar geld voor te geven. Ondertussen zijn de omstandigheden veranderd, er komt veel stress bij kijken en het loopt vaak erg stroef, maar het werk op zich, dat voel ik nog steeds zo aan. Misschien is het daarom wel zo dat het me nooit is opgevallen, dat ik die derde schijf niet had.

Maar nu is ze er dus wel. En ze is volzet. De meeste weekdagen heb ik iets gepland. De weekends zitten vaak nog vol met werken in het appartement, maar dat zal gaan beteren. Nog 8 dagen en we betrekken de nieuwe woonst. En het zal tijd worden! Ten eerste omdat het lang genoeg geduurd heeft en ten tweede: ik kom tijd tekort! Mijn derde schijf wil ik verder uitsmeren over de weekends.

Dat drie maal acht vierentwintig is, heb ik geleerd in de lagere school. Wat het echt betekent heb ik geleerd op mijn 41. Dat een mens zo kan veranderen op een jaar tijd. Ik had het zelf nooit verwacht. Zelfs het typen van deze blog hoort erbij, bij de derde schijf. En nu ga ik stoppen want ik heb nog veel te doen ;-)

7 opmerkingen:

 1. en als je nu het bloggen zou verschuiven naar de 2e schijf? :)
  Dan krijg je geld om te bloggen en meer tijd in uw derde schijf

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stijn, ge zijt geniaal. Da 'k daar zelf nog niet ben opgekomen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jan, ik denk dat er veel mensen dit herkennen, zelf zeg ik ook altijd dat een dag eigenlijk 36 uur zou moeten hebben en dan enkel om die 3 de schijf uit te breiden.
  Helaas kan ik het bloggen niet naar de tweede schijf verzetten.
  En Jan jij hebt het al op je 41 ste geleerd....ik ben nu 51 en leer het ook maar pas...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk ook een beetje aan mijn eigen Jan... jij verdient er dan geld mee en dan kan ik uw blog lezen in mijn derde schijf :)

  Want als jij komt bloggen ben ik meestal aan mijn slaapschijf toe :D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. tof concept, die schijf van 8u. Zal er eens over nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. volgens mij hebt gij één lange derde schijf van 24u :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. AJ!!!!! ik heb echt wel 2 schijven, misschien geen 3, maar wel 2...

  BeantwoordenVerwijderen