maandag 26 december 2011

Kalen dikke

Iemand gebruikte die woorden ooit om mij aan te wijzen. Ik werkte in een klein bedrijf en er was niemand anders aanwezig. Iemand belde aan en vroeg of de zaakvoerder op zijn kantoor was. Ik was alleen, dus ik heb het pakketje dat hij kwam afgeven in ontvangst genomen.

Later bleek dus dat die persoon geen delivery boy was, maar iemand die goed bevriend was met mijn baas. Hij zei tegen hem: ik heb dat pakje afgegeven aan die kalen dikke. Mijn baas moet daar zo mee gelachen hebben dat hij het mij moest vertellen. Wij hadden een hele goeie band, ik had nooit echt het gevoel dat ik een baas had. In geuren en kleuren vertelde hij het tegen mij en ik kon er natuurlijk niet om lachen. Een beetje groen misschien, om de schijn te redden. Hij zag het wel, dat ik daardoor gekwetst was en verontschuldigde zich. Dat ie daar niet direct bij had stilgestaan, dat het misschien kwetste en dat hij het gewoon grappig vond.

Maar het heeft dus zijn effect niet gemist. Het heeft een spiraal in gang gezet die mijn leven heeft veranderd. Op het moment woog ik 110 kg en ik wist natuurlijk al een hele tijd dat dat voor mij te veel was. Maar het viel me enorm zwaar om er iets aan te doen. Immers, als je daar bent is het zo moeilijk om je leven te veranderen. Waarom zou ik ook? Ik was vrijgezel, had geen uitzicht op een relatie en zat zelfs nog in een donkere kast. En of ik nu 100 of 110 kg woog, niemand zag dat verschil. Why bother ?

Toch ben ik toen op dieet gegaan. Ik heb iets meer dan een jaar enkel maaltijden van Delhaize gekocht. Dat waren toen al goede, lekkere en volwaardige maaltijden. Mijn grootste probleem was natuurlijk de hoeveelheden. Ik had ook al vanalles geprobeerd, maar ik kon geen enkel dieet volhouden. Het voordeel van die maaltijden was dat het net genoeg is voor één persoon, maar ook niet weinig. Dat was bij andere diëten mijn grootste struikelblok.

30 kilo is eraf gegaan. Daarna heb ik ergens de moed gevonden om mij te outen. En daarna was ik plots geen vrijgezel meer. Ik weet dat het niet zou mogen, maar het is zeker zo dat het nooit gelukt was zonder het dieet. In de gay community is dat nu eenmaal not done om aan de zware kant te zijn. Op de homo fuiven die ik toen bezocht in zaal Jacob kwam er wel 500 man op een avond, en niemand had daar kilo's teveel.

Er is veel veranderd sinds die tijd. Mijn keuze van kleding is plots aanwezig. Ik had vroeger gewoon geen smaak. Ik wist wel wat ik mooi vond, maar ik kon dat toch niet dragen. Daarom alleen donkere kleuren en geen prints op de kleding. Zo saai mogelijk, denk ik nu. Met als gevolg dat ik nu een schoenengekte heb en mij dus te jong kleed. Ik zal me kleden naar de innerlijke leeftijd zeker?

3 opmerkingen:

 1. Chapeau, Jan ... Echt sjiek!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik word heel stil van dit te lezen...
  Ik ben echt zo moedig niet als jij en kan nog veel van je leren. Ben belange zo sterk niet als jij.
  Dank je wel voor het delen en sjiek dat je dit hier zo doet!
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mensen snappen niet altijd de draagkracht van hun woorden en woorden kunnen heel hard kwetsen en lang nazinderen. Dat het bij jou een klik gegeven geeft om aan je overgewicht te werken, heeft je duidelijk wel deugd gedaan. Je bent enorm gegroeid Jan, door dat afvallen. Het heeft je zelfvertrouwen opgekrikt en je kijkt met open ogen de wereld in. Laat het maar op je afkomen. Je mag er zijn. En ik kan niet vergelijken met vroeger, maar ergens deep down moet je toch altijd een toffe kerel geweest zijn. Alleen zat die vermomd..

  BeantwoordenVerwijderen