vrijdag 13 januari 2012

Bitterzoet

Er is een nieuwe zoetigheid in 't land. Ik ben al een tijdje gewend aan suikervervangers en deze had ik een aantal jaren geleden al eens besteld op een website. Toen was het nog niet goedgekeurd als voedingsmiddel, maar de mensen die dat produceerden hadden daar een handig truukje voor. Op het flesje stond vermeld: "enkel voor uitwendig gebruik". Wat je daar dan mee moest doen om er zoeter van te worden, dat weet ik niet. Maar ik deed het dus in de koffie.

Maar nu is Stevia goedgekeurd en sinds een paar weken overal te koop. Ik heb nu klontjes en zoetjes voor de koffie liggen. En zoals dat meestal gaat, is dat weer zoeken wat je nu gaat doen. Ik ben er eerlijk gezegd niet wild van. Wellicht smaakt het meer naar suiker dan de klassieke zoetjes met aspartaam (zoals Canderel). Maar daar zit ook misschien wel het probleem. Ik ben ook niet gewend aan de bittere nasmaak die suiker een beetje heeft. Stevia heeft dat dus ook, en wat voor de suikerjunk een voordeel is, is dat voor mij niet. Ik vind ook een Cola Zero lekkerder dan een gewone Cola met suiker.

Maar het is dus wel anders, en als het anders is moeten we het proberen. Ik heb de gewoonte om mijn koffie heel sterk te drinken, dus twee ristretto's in 1 grote kop. Dat kan best wat zoet gebruiken. Ik vul ze nu aan met één klontje Stevia en één Splenda, dat is een suikervervanger die weeral via een website hier binnenkomt. Ook niet te koop in onze supermarkt.

Ook chocolade kunnen we nog verwachten met Stevia. Ik had ook die met tagatose al geproefd en goed bevonden, maar hier heb ik ook het probleem dat ik er niet op zit te wachten. Als ik vroeger ook geen chocolade at toen suiker nog best kon, ga ik dat nu ook niet doen. Maar ik ben altijd benieuwd, dus voor een keertje haal ik het zeker in huis.

Anders is het met choco. Dat is dan wel weer een vaste waarde. Ik hou niet zo van boterhammen en kies meestal hartig (en veel) beleg. Maar geregeld ook choco. Dan heb ik toch liefst de tagatose versie, omdat ik van de andere zoetstoffen het laxerend effect zeker ervaar, hoewel het volgens de verpakking slechts lichtjes laxerend is. Mijn ventje maakte ooit speciaal voor mij een chocomousse op basis van chocolade met maltitol. Het resultaat was dat ik een halve dag werkonbekwaam was. Te veel toiletbezoekjes tijdens de werkuren.

Dus als er choco op de markt komt gezoet met Stevia, laat maar komen. Die wil ik grondig uittesten :-)

2 opmerkingen:

  1. Cavalier in de gaten houden. Die produceren al geruime tijd chocolade met stevia voor 't buitenland. Ben benieuwd of er ook choco komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De choco met stevia zal er zeker wel komen Jan, even geduld hebben denk ik zo..
    Zelf ben ik wel een chocolade freak, van kleins af aan al.
    Dus dat is mijn enigste dagelijkse zonde.
    Maar eerlijk vind ik de stevia klontjes wel beter dan canderel voor in mijn thee.
    Nochtans lust ik suiker, puur niet, veel te zoet voor mij

    BeantwoordenVerwijderen