woensdag 1 februari 2012

Begin-van-de-maand gevoel

Het is geen leuke dag vandaag. Wow... depri blog. Nee nee, zo erg is het niet hoor, ik ben het gewoon. Het is al jaren zo. Je zou het de tijd van de maand kunnen noemen, had het niet die andere betekenis. Maar bij mij staat die klokvast op de eerste van de maand.

Met de jaren is dat zo gegroeid. Ik noem het steeds het begin-van-de-maand gevoel. Het komt omdat ik als zelfstandige werk. Mijn loon hangt af van een deel prestaties en een deel bonus. Net zoals in de bankensector. Alleen kleinere getalletjes. En dat is dus elke maand anders. Ik heb recht op een deel onderhoudsgeld dat drukkerijen betalen voor de software die ik schrijf. Het klantenbestand is door de jaren heen gegroeid, en het onderhoud wordt jaarlijks verrekend op het moment dat de klant de software aanschafte. Dat wil dus zeggen dat een klant die ooit onze software in augustus kocht elk jaar in augustus een bedrag onderhoudsgeld betaalt. En een stukje daarvan komt mij toe.

Daarom heb ik dus "goede" en "slechte" maanden. Zo zijn er bijvoorbeeld weinig klanten die in juli een afrekening krijgen, omdat dan het bouwverlof in de weg zit. Ook die sector gaat dan mee op vakantie. En dat voel ik dus, elke maand juli is niet geweldig.

Maar de laatste dag van de maand maak ik de afrekening en daarna beginnen we opnieuw. En dan komt het begin-van-de-maand gevoel. Want je zit nu weer zeker 30 dagen verwijderd van de volgende afrekening. Het is dus eventjes minder belangrijk dat ik heel hard werk. Ik kan immers hier en daar de komende 30 dagen wel wat werk inhalen. Ik weet ook op voorhand of er deze maand veel of weinig onderhoudscontracten volgen.

Dus dan is het eventjes chillen. Eventjes de teugels vieren. Maar niet te veel, want ik merk nu dat er deze maand maar 29 dagen zijn. Gelukkig is het een schrikkeljaar :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten