vrijdag 3 februari 2012

De yoghurt truuk

Wat mij het meeste schrik geeft bij mijn diabetes is te lage bloedsuikerwaardes. En dan vooral als je die 's nachts krijgt. Het geeft een heel akelig gevoel, als je al wakker wordt. Als je er doorheen slaapt word je wakker met een kater. In hele erge gevallen kan je zelfs in een coma geraken.

Maar zo'n vaart zal het met mij niet lopen. Het kan ook helemaal niet nu ik die glucosesensor draag. Als ik 's nachts te laag kom staan piept hij me wakker en kan ik er iets aan doen. Een paar druivensuikers eten of een Granykoek. En als ik niet wakker word, stopt de pomp met insuline geven en dan lost het probleem zichzelf op.

Maar ook te hoge waardes zijn niet goed. Dat speelt in mijn geval niet mee, want ik geraak bijna nooit te hoog. Toch wil je zo goed mogelijk geregeld zijn, dus niet te laag en niet te hoog. En voor 's nachts heb ik daar een truukje voor. Ik eet elke avond een potje yoghurt. Lekkere dan hé, dus geen suikervrije, vetvrije nepsubstantie. Door de sensor weet ik dan hoe hoog mijn suiker staat. Ik laat de insulinepomp uitrekenen hoeveel insuline ik nodig heb om dat potje te "verteren". Als mijn bloedsuiker dan aan de lage kant is, zal ie wat minder insuline geven dan wat nodig is voor de yoghurt, en als ie hoog is, zal ie wat extra insuline geven. Zo gebeurt er elke avond een kleine correctie en ga ik met exact dezelfde waarde de nacht in.

Daarom is mijn ochtendwaarde elke dag dezelfde. Maar die hangt natuurlijk ook af van hoe goed je slaapt en of je veel wakker ligt of veel woelt. Maar op een foutenmarge na staat die altijd tussen de 80 en de 100. En dat is perfect. Heel af en toe staat ie wel eens wat hoger en heel soms wel eens wat lager. Soms zelfs 69 maar dat is een leuke waarde :-)

2 opmerkingen:

  1. dat zijn droomwaarden hè Jan. Het moet super zijn om zo'n stabiele waarden te hebben. Als je dan eens een uitschieter hebt, is dat absoluut niet leuk. Ben zo blij voor je dat je de sensor kan gebruiken. Hij is jouw veilig gevoel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gij grapjas! Als het zo simpel was als jij hier beschrijft, zou élke diabeet bijzonder stabiel zijn. Maar helaas, pindakaas ...

    Ik ben wél heel blij voor jou dat het bij jou werkt. Dat je zo superstabiel bent. Dat komt niet vanzelf, je moet er behoorlijk wat voor doen, maar je beloning is dan ook extreem groot. Super!

    En die sensoren ... 't blijft een gerief, hé. Ik vind het echt sjiek hoe je daarvoor gestreden hebt, en hoe het ook écht een oplossing is voor jou. Chapeau!

    BeantwoordenVerwijderen