zaterdag 4 februari 2012

Het is te warm

Binnen dus hè! Terwijl het buiten deze morgen -14°C was, hebben we binnen dus moeite gedaan om het toch warm te krijgen. En dat is goed gelukt. Deze namiddag was het 26°C in de woonkamer.

Toen we ons appartement kochten deed de dochter van the lady of the house een vreemde uitleg. Ze beweerde dat we niet veel stookkosten zouden hebben in het appartement. Als in de winter de zon schijnt, zelfs al vriest het buiten, zou het in de woonkamer lekker warm zijn. Ze zei dat je dan makkelijk in een t-shirt kon rondlopen. Het feit dat de woonkamer uitkijkt op het zuiden en het enkele glas zou daartoe bijdragen.

We dachten dat het een verkoopspraatje was, maar vandaag hebben we haar een beetje gelijk moeten geven. We deden alle moeite om het warm te krijgen, dus alle radiatoren open. We hebben geen thermostaat en (nog) geen thermostatische kranen. Het gebouw heeft 1 centrale verwarming voor alle 96 appartementen. En die staat nu vollen bak. Toen kwam de zon er door en in geen tijd was het snikheet binnen. Dus alle radiatoren weer dichtgedraaid. Inmiddels was het 26 graden en ik heb even de deur van het terras opengezet. Gelukkig koelt het dan lekker snel af met dit weer :-)

Maar ze had blijkbaar gelijk. Door enkel glas voel je de warmte van de zon heel snel. Het wordt heel snel warm, zelfs met deze temperaturen. Zolang het niet waait komt er nauwelijks koude lucht door de verouderde aluminium ramen. Bij stormweer waait het eten uit ons bord, dat is wel een nadeel. Natuurlijk is het ook snel weer koud als de zon verdwijnt, dus nu is dat nog een beetje kranen open en dicht draaien. Daar ben ik ondertussen goed in. Thermostatische kranen zouden het probleem oplossen, maar we kunnen die enkel vervangen door de grote ketel voor alle appartementen een dag uit te schakelen. Dat gaan we nu even niet vragen :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten