dinsdag 14 februari 2012

Hij is kwaad

Mijn auto is kwaad op mij. Hij wil niet meer starten. Het is nochtans nen hele vriendelijke, want al een hele tijd laat ie een steeksleutel zien om mij eraan te herinneren dat er een onderhoud nodig is. En die piept niet of doet niks irritant, hij laat die gewoon eventjes zien als ik hem start en dan verdwijnt ie weer.

Maar vandaag had ie er genoeg van. Ik start de auto, de steeksleutel licht eventjes op en hij verdwijnt weer als de motor draait. Ik rijd uit de ondergrondse garage en wil de poort openen. Omdat de poort opent met mijn huissleutel, moet ik de wagen even stilleggen, want die hangt mee aan één sleutelbos. Daar moet ik eens zo'n kastje voor vragen zodat de poort opent van op afstand. Maar ja, je denkt daar elke keer aan als je voor de poort staat. En daarna, als je stappen moet ondernemen om er iets aan te doen, dan ben je het vergeten. Het lijkt op Bongobonnen of Delhaize smurfen.

En de steeksleutel is juist hetzelfde probleem. Elke keer als ik hem zie denk ik: ik moet dringend naar de garage bellen. Alleen, als mijn wagen weer in de ondergrondse parking staat, is het verdwenen uit mijn RAM geheugen. Ik bel dus nooit.

En nu vandaag had ie er genoeg van. Ik wil de poort openen met de huissleutel, dus leg even de motor stil. De poort opent en ik start hem opnieuw. Dat doet ie gewillig. De motor draait zacht. Ik druk het gaspedaal in en er gebeurt absoluut niks. Ik geef plankgas en hij doet niks. De motor draait vrij, maar gas geven wil hij niet. Ik kan dus enkel nog achteruit rijden en zonder gas te geven voorzichtig weer in mijn garage rijden met de motor die stationair draait. Ralenti heet dat in 't Vlaams. Dat is trouwens een uitdaging, zo rijden met je auto. Het vraagt heel wat zelfcontrole voor iemand die zijn gaspedaal goed gewoon is.

Maar hij heeft gelijk. Het is de enige manier om mij zo ver te krijgen dat ik naar de garage bel. Ik heb een afspraak volgende week woensdag. Het oliepeil is gezakt onder de aanvaardbare grens. Het aantal kilometers voor het volgende onderhoud is nog niet bereikt, maar een termijn van twee jaar is verstreken sinds de vorige opfrissing. Daar was ie niet langer mee akkoord en dat heb ik geweten. Ondertussen is ie niet meer kwaad, want hij rijdt wel weer. Maar onze uitstap naar Bouillon dit weekend zal met de wagen van het ventje gebeuren.

1 opmerking: