woensdag 16 mei 2012

Lelijk

Vind ik mezelf lelijk?

Wow, lastige vraag zeker. Maar eentje die me heel lang heeft beziggehouden. En ook eentje die op één uur is opgelost. Juist 60 minuten had mijn eerste psycholoog nodig om mijn antwoord op die vraag te doen veranderen. Voor de duidelijkheid: het was dus ja, dat antwoord. Ik vond mezelf lelijk. En dat was vanzelfsprekend. Ik zag dat in de spiegel en ik ging ervan uit dat iedereen hetzelfde zag als ik.

De gouden tip die hij gebruikte om mij van mening te doen veranderen was eenvoudig. En hij heeft die niet opgedrongen, maar hij kwam van mezelf. Hij vroeg me: hoeveel procent van de mannelijke bevolking vind jij mooi. Ik moest een tijdje nadenken, maar als ik eerlijk ben zal dat 10% of minder zijn. Seinfeld maakte er ooit een hilarische aflevering over. Hoeveel procent (van de vrouwen) is dateable. Dus in hoeveel procent van de gevallen zou hij, enkel op basis van uiterlijke kenmerken, zonder dat ie iets anders weet van de persoon, denken van: daar wil ik wel een date mee. Een hele leuke aflevering, maar de nagel op de kop.

Dan ging mijn psycholoog verder. Hoeveel procent van de mannen vind je lelijk? Dat is moeilijk. Definieer eerst lelijk. Lelijk wil zeggen uiterlijke kenmerken hebben die zo opvallen dat je bij de eerste indruk van een persoon die je op straat tegenkomt denkt: man, man, man... wat ben jij lelijk. Ik denk heel erg weinig. Vaak wordt wel een beoordeling gemaakt over kenmerken. Ik vind mensen soms wat te dik, te groot, te onverzorgd of te kaal. Maar met één woord zeggen dat iemand echt lelijk is, neen dat gebeurt niet vaak. Minder dan 10 procent van de mannen die ik zie. Wellicht heel wat minder, maar om de rekensom simpel te houden veronderstellen we even 10 procent.

Dat wil dus zeggen dat 10% echt mooi is en 10% echt lelijk. Dus 80% van de mensen valt niet in die categorie. Dat zijn normale mensen. Ik hoor bij die normale mensen. Ik had een neutrale persoon die voor me zat en die de beoordeling maakte. Hij zei: toen jij binnenkwam en ik je hand schudde voor de allereerste keer, dacht ik: dat is die jongeman die niet zelf durfde bellen om deze afspraak te maken. Dit is een jongeman die wat verlegen lijkt en bedeesd is. Maar lelijk? Neen, dat woord kwam nooit in hem op. Mooi ook niet. En 't is niet omdat ie van vrouwen houdt dat ie daar geen mening over heeft.

En toch ben ik behoorlijk kaal en was ik toen nog behoorlijk dik. Maar dat zijn net die kenmerken die persoonlijk erg verschillen. Ik schreef ook te groot er nog bij. Toch vinden de meeste mensen dat een kenmerk van schoonheid. Grote, sterke mannen wil zeggen mooie mannen. Ik vind van niet. Klein maar fijn. En voilà, daar ligt de verklaring. Om het etiket lelijk op iemand te plakken moet ie slecht scoren op alle vlakken. En bijna niemand heeft dat probleem.

Hij vroeg me wel waarom ik er zo over dacht. Omdat ik niet mooi ben, en dat weet ik best. Daar is een simpele test voor. Op de homofuiven in zaal Jacob was er om middernacht telkens een La Bamba. En het gebeurde geregeld dat ik nooit de middengroep bereikte. Waarop de psycholoog dan weer zei: maar soms gebeurde het dus wel? Ja, soms wel. Dus soms vond iemand me op het eerste zicht blijkbaar niet lelijk. Anders zou ie niet op me afkomen.

Ik zie het overal in mijn vriendenkring. Iedereen heeft een idee over zichzelf. Een slecht uiterlijk kenmerk dat hen stoort. Daarom wil men niet op een foto en is men bang om gefilmd te worden. Of bang om hun eigen stem op een opname te horen. Dat klinkt raar, je eigen stem horen, maar het is bij iedereen zo. Er is een perfect logische verklaring voor. Je hoort je eigen stem vanuit je hoofd. Omdat zowel je oren als je stembanden in dezelfde ruimte zitten, klinkt het anders dan voor de buitenstaander. Maar wat hij hoort is je normale stem. Wat je zelf hoort is vervormd.

Ik heb nu geleerd dat lachende mensen mooi zijn. Dat ik gewoon mijn type niet ben. Maar dat ik hou van mezelf.

De psycholoog was zijn 60€ per uur meer dan waard.

4 opmerkingen:

  1. Wat is een la bamba ? :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha Samantha.. kent de jeugd dat niet meer? De kuskesdans.. een manier om van 't straat te geraken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aaaah! haha :p kennen, eigenlijk alleen van horen zeggen maar wist dus niet dat da zo noemde.. :p

    BeantwoordenVerwijderen