woensdag 23 mei 2012

Programmeur

Ik denk echt dat het in hart en nieren zit, want ik zoek het overal op. Als er iets te programmeren valt, moet ik weten hoe dat in elkaar zit. Die lasers die ik heb gekocht zijn niet anders. De lichteffecten die ik al had werden al bestuurd met een DMX besturing, en nu moeten die lasers dat voorbeeld volgen. Dat wil dus zeggen: programmeren!

Het doet me erg denken aan hoe het vroeger ging. Ik had een kleine homecomputer, zo heette dat toen. Een ZX Spectrum noemde men homecomputer omdat PC daar een te duur woord voor was. Pas op, het was al duur hoor, duurder dan een PC die je nu koopt. Maar toen waren die budgetten heel anders dan nu. Een gewone werknemer, laat staan een student kon zich geen PC veroorloven. Dan maar een homecomputer.

Maar het ding deed het werk goed. Ik had er extra electronica aan gekoppeld zodat de computer met de buitenwereld praatte. De buitenwereld, dat was dus in mijn geval onze lichtshow. Voor mensen zonder geld, hadden we toch een behoorlijk mooie lichtshow gemaakt. Die kon een zaal van 500 mensen vlotjes aan. We hadden geen geld om die dure Par 64 spots te kopen die de echte discobars gebruikten. Daarom hadden we zelf 8 van die vierkante halogeenstralers gekocht van 500W per stuk. Je kent die wel, je vindt ze nu in de Gamma om aan je garagepoort of in de tuin te hangen.

Vóór de spots hadden we kleurenfilters gehangen. Die hingen er een eindje af, want de spots werden gloeiend heet. En ze werden bestuurd met de computer, wat eind jaren '80 nog heel speciaal was. Als we muziek kwamen spelen op een boerenbal, kwam iedereen vragen wat dat computerscherm daar deed. Nu zou men raar kijken als er geen scherm staat naast een DJ.

Het is beter geregeld nu. DJ spullen kosten bijna niks meer, dus ik kan ze nu wel betalen. En het programmeren gaat heel vlot met deze aparte DMX sturing. Het is een soort mengtafel voor je lichteffecten. We zijn vele jaren verder en slimme mensen hebben inmiddels ontdekt dat verschillende lichteffecten ongeveer dezelfde mogelijkheden hebben. En die kan je nu met één toestel besturen, waar vroeger elk toestel zijn sturing en aparte kabels had. Nu gaat er één draadje naar alle lichteffecten en je bent vertrokken. Je zou denken dat je dan minder draden ziet als ik muziek kom draaien, maar die opmerking hoorde ik nog nooit :-)

1 opmerking: