vrijdag 25 mei 2012

True colors

Ik heb een saaie auto. De kleur bedoel ik dan hé, over de andere eigenschappen kan je nog discussiëren of ze saai zijn. Maar ik kon niet kiezen want ik kocht hem tweedehands. En het is nu eenmaal zo dat als je in België een tweedehands wagen koopt, je wellicht meer dan 50% kans hebt dat ie grijs is. Ergens is er ooit iemand geweest die moet gedacht hebben dat een grijze auto mooi is. Toen is iedereen die beginnen nadoen en nu zijn we op het punt gekomen dat we niet anders durven dan een grijze wagen te kopen. Het gaat zelfs zo ver dat je verplicht wordt om een grijstint te kiezen als je een firmawagen krijgt van je baas. Het hoeft misschien niet meteen grijs te zijn, maar een echte kleur mag niet. Want dan daalt zijn restwaarde. Hola? Hoe komt dat? Juist. Omdat we allemaal moeten vinden dat een grijze wagen mooi is. Als ik die ene mens ooit tegenkom die daar mee begon !!

Ik weet het uit ervaring. Mijn collega kreeg een aantal jaren geleden een firmawagen. Een mooie nieuwe Renault Mégane break. Nee, een nieuwe Renault Mégane break. Het woordje mooi wis ik uit, want je raadt het al: het moest dus een grijze zijn. Opgelegd door de baas. Gelukkig kon je in die tijd kiezen tussen vier verschillende tinten grijs. Jawel, je leest dat goed. Vier verschillende tinten grijs. Ik had op kleuren geklikt op de website, en ze verschenen niet. Er kwamen geen kleuren tevoorschijn, maar enkel wit, zwart en tinten van grijs. OK, misschien stond er nog een donkerblauwe bij, dat kan ik gemist hebben. Maar rood kon zeker niet. Dus voor de baas was één probleem al opgelost, een rode auto kon je niet vragen want die bestond zelfs niet in België. In Italië wel! We zijn toen gaan kijken op de website www.renault.it en daar kon je op colori klikken. Dan zag je een echt kleurenpallet. Ook wel zwart, wit en één tint grijs, maar voor de rest allemaal echte kleuren. Je kon er een rode, een blauwe of een groene auto kopen. Je ziet het trouwens als je op reis gaat naar het zuiden, alle auto's zijn er veel kleurrijker dan bij ons.

Maar ik zal wel de rare kwast zijn die er zo over denkt. Ik heb het niet altijd gehad, het kwam maar met de jaren. Als ik nu een nieuwe wagen zou kopen, wil ik een rode. Tien jaar geleden kocht ik nog een zwarte. Geef toe, dat is nog mooier dan een grijze. Met zwart kan je nog combineren met een helrood interieur en hup je bent hip. Met grijs blijft het allemaal nogal grijs. Het zal met wagens zijn zoals met kleding. Ik kreeg laatst een vreemde opmerking van iemand die me al lang kent. Ik zou houden van donkere kleding zonder prints en zeker geen horizontale lijnen. Dat is wat men dacht. Het tegengestelde is waar. Ik wil kleuren en tekeningen. En horizontale lijnen zijn heel mooi maar vroeger was ik te dik en daarom droeg ik ze niet. Ze beklemtonen je volume nog meer. Nu ben ik naar 't schijnt te mager, dus ik zal ze weer meer dragen ;-)

1 opmerking:

  1. Je weet toch dat rode auto's vaker ongevallen hebben en meer risico lopen op agressie? :D

    BeantwoordenVerwijderen