zondag 29 juli 2012

Denk eens even mee

Waar ben je nu aan het denken? Misschien wel aan een zorg die je vandaag hebt. Als het meezit denk je aan iets vrolijks. Als je pech hebt denk je al een paar uur aan iets waar je niet vanaf geraakt. Misschien dacht je wel aan mij? Ja lach maar! Het kan hè. Je bent dit aan het lezen dus een paar minuten geleden is er op z'n minst een idee in je hoofd gekomen dat je er toe bracht om naar jangeox.be te surfen. Je moet me dat ooit eens uitleggen, want ik snap dat niet. God weet waarom mensen dat doen, daar aan denken en dan hier terecht komen ;-)

Maar zonder zwans nu. Je dacht zeker aan iets. Je kan niet anders, want je hersenen denken altijd aan iets. Je kan je gedachten niet stopzettten, je kan niet controleren wat je denkt en wat je niet denkt. Je brein heeft een eigen willetje en je hebt er geen controle over.

Fout! Ik dacht vroeger net zo. En ik vond het soms een zware last om te dragen. Ik dacht namelijk heel erg vaak aan één welbepaald ding vanaf 's morgens vroeg al. Een nare gedachte die de hele dag niet meer weg ging. Ik probeerde mijn zinnen te verzetten, maar dat lukte niet. Het had een grote invloed over hoe ik me die dag voelde. In het verlengde kan je zelfs zeggen dat het vaak mijn gemoed bepaalde over langere periodes. Vaak waren het immers echte zorgen. Zorgen over financiën, over het werk, dromen die niet uitkwamen, verwachtingen die me teleurstelden.

Met de jaren vond ik één manier om daar uit te komen. Ze heeft een tijdje gewerkt, maar het effect is omgekeerd na een paar jaar. Ik heb het over alcohol. Drink een pint (of 2 of 3 ... of een bak als het moet) en de gedachte verandert. Ze gaat naar de kant van iets vrolijks want je bent in de wind. Het werkte even, maar na een paar jaar draaide het om. Het effect werd dan nog erger. Ik ging nog meer dubben en maakte me uiteindelijk nog meer zorgen.

Maar deze pagina gaat daar niet over. Ik heb het over die gedachte die je niet kwijt raakt. Het lukt nu dus wel. Ik denk aan wat ik wil en negatieve gedachten kan ik nu stopzetten als ik dat wil. Het is geen schakelaar en het kost me enige moeite, maar het lukt me dus wel.

Ik sluit mijn ogen en na een paar minuten niets doen, ontspannen en luisteren naar mijn adem stopt de gedachte die toen in mijn brein bezig was. Het is moeilijk en eerst lukt het helemaal niet. Maar na een tijdje wel. Ik oefende veel met een CD waar een dame onnozele dingen zegt. Dingen zoals adem nu eens door je linker knie. Het klinkt heel belachelijk en ik kon er eerst niks mee. Maar nu is het een kort automatisme dat echt werkt. Een CD heb ik niet meer nodig want het truukje werkt nu zonder. Het korte truukje heet adempauze en ik gebruik het vaak. Na de adempauze is mijn hoofd leeg van gedachten, maar meteen denk je weer aan iets. Als het meteen die gedachte is die je wilde weghouden, dan kan je ze meteen negeren. Omdat ze nog niet in die lange spiraal zit, kan dat.

Een paar minuten geleden deed ik een adempauze en ik dacht dus aan wat ik nu heb neergeschreven. Het is dus ook een truuk om een blog te schrijven ;-)

Ik heb met opzet het woord meditatie vermeden want dan was je misschien gestopt met lezen. Maar dat is het wel degelijk. Het is geen onzin zoals ik dacht. En het werkt echt. En dat had ik niet verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten