woensdag 22 augustus 2012

Asociaal ?

Een vreemde discussie toch weer. En weeral met leeftijdsgenoten en zelfs mensen die jonger zijn dan ik. Het ging weer over de privacy en hoe jonge mensen geen besef hebben van wat er allemaal mis kan lopen als je op Facebook of Twitter zit.

En er kan veel mislopen hoor, dat is zo. Iemand kan een foto of filmpje maken van jou als je dronken op café zit en zotte dingen doet of zegt. Hij kan dat op Facebook zetten en hij kan jouw taggen, zodat andere mensen weten dat jij het bent. Er bestaat nu zelfs gezichtsherkenning van foto's. Dus als je op één foto wordt aangeduid, is er software die andere foto's nakijkt en veronderstelt dat jij ook op die foto staat omdat je gezicht erop lijkt. Akelig hé !

Wel, ik vind dus van niet. Maar ik was weer de enige. Er kwam nog een verhaal van een TV programma waar jeugd het ineens moest doen zonder GSM en zonder SMS'en. En hoe moeilijk de jeugd het dan wel had om dat een week te missen. Dat het toch zo vreemd is dat er niet meer op een normale manier gesproken wordt met mekaar. Maar alleen via SMS, Facebook en chat.

Alleen, wat dan zo vreemd is... Ik was blijkbaar de enige in de groep die dat ook echt deed. Hoewel ik zeker niet de jongste was, had iedereen een andere mening. Maar ik was wel de enige die een Facebook account had. Of toch een actieve, en geen meekijk-account. En inderdaad, ik kan mijn GSM moeilijk missen. Maar niet omdat ik niet op een normale manier kan communiceren. Wel omdat die nieuwe manier mij meer in contact heeft gebracht met andere mensen. Ik werd meer sociaal, niet asociaal.

En ik ben de enige in de groep die die mening heeft, maar de andere mensen hebben hun mening zonder dat ze uit ervaring spreken. Ik weet hoe ik een tag op een foto kan verwijderen als het me niet aanstaat. Facebook heeft dat voorzien, en dat is best logisch. Ik ben blij met gepersonaliseerde reclame op Facebook. Zalando heeft mooie schoenen en mijn GoPro camera heb ik op die manier gekocht.

En de jeugd groeit op in een wereld die zo is. Een tiener een week zijn GSM afnemen is wellicht hetzelfde als een tiener een week in de hoek zetten toen ik jong was. Ik zeg niet dat het een goede evolutie is, maar ze is er.

En ik ben er best wel blij mee. Daarom typ ik dit hier zelfs. In mijn jeugdjaren bestonden er geen blogs. Er bestond zelfs geen Facebook. Zelfs nog geen internet.

Help, ik word oud ! ;-)

2 opmerkingen:

  1. ik zou mijn gsm toch ook niet meer kunnen missen. Was deze week al mijn contacten kwijt en het bloed steeg al naar mijn hoofd...

    BeantwoordenVerwijderen