donderdag 16 augustus 2012

Bijbels

Wat leuk, als je zo een tijdje blogt. Ineens kreeg ik een mega déjà vue toen het ging over de tweede stap. Zowel maandag als vanavond kwam ie ter sprake. Toen ik erover schreef, was ik degene die zich vragen stelde bij al dat bijbels gedoe. Ik zei toen nog bedankt aan de tafel om me dit met handen en voeten uit te leggen.

Nu was het omgekeerd. Maandag heb ik net dezelfde uitleg zelf gedaan. Dat was bij vaste klanten die de stappen niet gewoon zijn. En vandaag opnieuw, maar dan bij de nieuweling op donderdag. Aanvaarden dat je machteloos bent en je overgeven aan een Hogere Macht, dat kan niemand zomaar slikken. Zeker niet als je niet gelovig bent.

Onze invulling is helemaal anders. Ze zegt dat we samen die macht vormen, dat is de reden waarom we elke week samenkomen. Als de enige truuk was om het eerste glas niet te drinken, dan kon je beschikken na één vergadering. Moeilijk kan je die les niet noemen. Maar om het te blijven doen, heb je die macht nodig. Daarom zijn we vaste klanten. Die boodschap klinkt helemaal niet bijbels, ze is heel erg menselijk.

Omdat de opkomst klein was, werd besloten om uit het kleine boekje de stap te lezen. Dat is een samenvatting van de grotere versie, en het is minder oubollig. Het viel me op dat het woordje God er nergens in voorkomt. Het was trouwens niemand opgevallen, ook niet bij de mensen die al veel langer komen. Men zegt soms dat je vooral moet lezen wat er niet staat. Nu is dat blijkbaar niet anders.Geen opmerkingen:

Een reactie posten