donderdag 11 oktober 2012

Wie ben ik?

De eeuwige vraag blijft onbeantwoord. Gelukkig zijn er hulpmiddelen. De Enneagram is een test die gebaseerd op een vragenlijst zegt wie je bent. Dat is wel handig, want dan hoef je je hoofd niet meer te breken over die moeilijke materie. Gewoon 36 vragen beantwoorden en je weet het.

Ik weet het nog niet. Ik heb de vragen beantwoord, maar ik krijg geen eenduidig resultaat. Je komt uit op 9 types van mensen, en daar ben jij er één van. In mijn geval twee, want twee types hadden een ex aequo.

Type vijf is de onderzoeker. Het opmerkzame, cerebrale type. Alert, met inzicht, nieuwsgierig, in staat om te concentreren en focussen op het ontwikkelen van complexe ideeën. Ne programmeur dus, zeker?

Op zijn best is type vijf een visionaire pionier, zijn tijd vooruit en in staat om de wereld op een volkomen nieuwe manier te zien. Dat laat ik aan de ontwikkelaar van de test over, want daar vind ik me toch niet direct in terug. Of het kan misschien nog komen, misschien ben ik nog niet op mijn best ;-)

Maar ik kan dus ook type zeven zijn. Het drukke, productieve type is extravert (hmmmmm...) , optimistisch, veelzijdig en spontaan. Een zeven is ook speels (ja, hallo!), levendig en praktisch. Maar hij kan vele talenten verkeerd toepassen, is verstrooid en mist discipline. Steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ongeduld en impulsiviteit horen bij het pakket. Ze focussen hun talenten op doelen die de moeite waard zijn, worden waarderend, vreugdevol en bevredigd.

Ik moet zeggen dat er vele trekken in terugkomen die ik wel herken. De superlatieven niet in beschouwing genomen dan.

Wat ook leuk is, is om te zien wat je helemaal niet bent. Op één type scoorde ik 0. Ik kan me er helemaal in vinden. Type 1 is de hervormer. Principiëel, idealistisch, ethisch met een sterk gevoel van goed en slecht. Kruisvaarders, onderwijzers en voorstanders van verandering. Gestructureerd, ordelijk en kieskeurig. Ze proberen hoge normen aan te houden en zijn perfectionistisch. Dat lijkt me een zware opdracht. Ik ben het zeker niet.

Ik ben vooral nog op zoek, denk ik. De programmeur die verzeild raakte in een missie die beëindigd is zonder het beoogde doel te halen. Hij is nu freelancer en wil alleen op korte termijn opdrachten uitvoeren omdat ie het nog niet goed weet. Wie weet waar sta ik binnen enkele jaren? Misschien ben ik dat helemaal niet. Ik zal nooit illustrator of kunstenaar worden. Maar waarom geen columnist of DJ? Het hoeft niet je beroep te zijn, daar gaat het niet over. Het gaat over wat je wil doen met je leven.

Dan komt dat truukje weer terug van de pscych. Probeer zeven dingen, en als ééntje lukt mag je blij zijn. De anderen laat je liggen en je schaamt je niet om het te proberen. Zo kwam deze blog ook tot stand, remember? Ikke schrijven? Dat zal wel. Dat kan ik niet, nog nooit gedaan. Maar ondertussen doe ik het meer dan een jaar. Dat is op zijn minst een grote verrassing. Wie weet komen er zo nog?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten