zaterdag 1 december 2012

Douane

Het is niet altijd duidelijk wat je koopt. En zeker niet waar je iets koopt. Ik bedoel online natuurlijk, anders ken je de winkel wel en zie je een echt winkelmandje in je handen.

Maar deze keer is het vreemd. Ik bestelde wat speelgoed op een website met heel veel keus en een vrij normale naam. Hij eindigt op .com dus ik denk niet direct dat het een website in China is. Toch blijkt dat zo te zijn.

Ik zie allerlei commentaren van mensen die iets bestelden. Velen zijn positief, maar velen kan ik niet lezen. Er zitten Arabische lettertypes tussen en sommige commentaren staan wel neergeschreven in letters die ik snap, maar hun volgorde zegt me niks.

Maar van de Vlaamse en Nederlandse klanten lees ik vooral dat ze teleurgesteld zijn dat de bestelling en levering toch niet zo vlekkeloos verliep. Alles is in orde hoor, alleen staat er plots een postbode met een pakketje voor de deur en hij vraagt om een handtekening. Dat had ik ook al vaak, maar ik moest nog nooit douanerechten contant betalen aan de postbode. Blijkbaar is het nu wel het geval. Er moeten invoerrechten betaald worden en de bedragen zijn niet klein. Iemand bestelde een super mooie zaklamp voor een erg voordelige prijs. Rond de 30€, inclusief transport. Dat is op zich voor dat item erg weinig. Maar hij moest aan de postbode meer dan 20€ opleggen, contant te betalen.

Volgende week verwacht ik een klein voordelig pakketje. Alleen weet ik niet meer of het zo voordelig uitkomt. Als het al niet geweigerd wordt, want er zit een laserdiode bij. Ik las ook al dat sommige lasers ons land niet binnen mogen.

2 opmerkingen:

  1. Klinkt bekend. Hier toch ook al regelmatig douanekosten, invoerrechten en dergelijke moeten betalen aan de postbode. Niet als een pakketje bijvoorbeeld van eBay komt, maar wel als het uit een geregistreerde winkel komt. Je moet namelijk ook taxen betalen. Jammer genoeg weten de eigenaars van de winkel niet hoeveel je zal moeten betalen en is het altijd afwachten. Veel hangt ook af van de willekeur van diegene die het pakket behandelt. Ooit twee dwarsfluiten laten overkomen uit Californië.. de invoerrechten en douanekosten waren duurder dan de instrumenten...

    BeantwoordenVerwijderen