donderdag 3 januari 2013

Die kracht

Elk verhaal is anders. En elke week is er een verhaal. Soms maar een stukje van een verhaal, soms zelfs maar twee zinnen. Soms is er helemaal geen verhaal en zeg je dat je deze week liever enkel luistert. We zijn flexibel in die dingen.

Vaak zijn het ernstige zaken. Mensen verliezen hun woning of worden uit de huurwoning gezet. Het zijn verhalen met deurwaarders en politieagenten. Leningen worden geweigerd omdat je geen schuldsaldo verzekering kan krijgen als je een drankverleden hebt. Kinderen worden bij de ouders weggenomen omdat ze aan simpele verplichtingen niet kunnen voldoen. Zelfs al drink je een tijdje niet meer, de gevolgen kunnen nazinderen.

Mijn verhaal verbleekt met de ellende die ik hier al gehoord heb. Maar mijn verhaal raakt de anderen net zo goed. Deze week was het nodig om het te vertellen. Het is elke week zo, maar vandaag deed het extra deugd. Dat is de reden waarom het werkt. Het is meer dan een praatgroep waar veel koffie verbruikt wordt. Mensen luisteren en begrijpen. Ze snappen exact waarom mijn verhaal voor mij ook erg is. De proportie tot andere verhalen is niet belangrijk.

Net die dame die zo'n soort verhaal vertelde spreekt me na de meeting aan. Dat ze het erg vindt, wat ik meemaak. Ik vind het bijna beschamend dat we hier over praten, terwijl haar probleem een factor duizend erger is. Ik ben blij dat ze met me inzit. Andersom is het ook zo, ik zei nog: chapeau dat je hier nog zit na wat je is overkomen. Ik weet niet of het mij zou lukken.

Dat is die kracht die hier rondhangt in die kamer. Dat is die kracht van de tafel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten