woensdag 2 januari 2013

De catalogus

Ik moest er weer mee lachen toen de catalogus op tafel lag. De nieuwe 1024 blz dikke fullcolor catalogus van Kaiser Kraft. Ik weet niet of je dat kent, maar dat is een B2B bedrijf dat zich specialiseert in de inrichting van de werkplek. Vooral dat B2B vind ik dan grappig: business to business. Het lijkt alsof ik echt een bedrijf heb waar mijn mensen veiligheidsschoenen of werkkledij nodig hebben.

Ik blader nog door het dikke boek en moet lachen met wat men denkt dat ik misschien nodig heb. Stalen lockers voor de kleedkamers naast de fabriekshal waar je arbeiders hun werkkledij kunnen aantrekken. Of opslagsystemen voor paletten en ijzeren vaten waar je chemische producten in bewaart. Ik toon nog lachend een met de hand bestuurde heftruck die nu een ingebouwde weegschaal met etiketten barcode printer bezit. Je laadt de paletten op het toestel en meteen rolt er een ticket uit het handvat waar het gewicht van de lading op gedrukt staat. Het is zelfklevend dus je kleeft het meteen op de lading. De volgende arbeider kan de pallet verder verwerken voor het inladen in de vrachtwagen.

Ik zeg nog hoe onnozel het is dat men die catalogus elk jaar opnieuw opstuurt. Ik zit in de database omdat ik een bvba heb, maar men schijnt niet echt door te hebben dat ik geen fabriekshallen bezit. En zo'n catalogus drukken moet toch duur zijn, ik weet dat want ik zat tot vorig jaar nog in de drukkerijsector. Ik zeg nog dat het wellicht het "bluts met de buil" principe is dat het commerciëel werkbaar maakt. Sommige van die mensen die het dikke boek ontvangen zullen dan toch wel dingen bestellen, anders werkt het niet.

Ze hebben echt wel alles. Ik zeg nog, als dit nu niet zo duur was zou ik nog interesse kunnen hebben. Maar 57€ voor zo één plastic bakje, dat is er nu wel net over. Ik weet dat wel, het is voor grote bedrijven belangrijk dat alles degelijk is. In een fabriekshal moet alles tegen een stootje kunnen. Als het dan nog wat economisch verantwoord was, zou ik dit zelfs durven bestellen. Ik wou het net kopen in de Gamma omdat ik mijn werkhuisje wil inrichten. Maar tegen dat tarief kom ik met 1000€ niet toe!

Wacht eens even... de prijzentabel bevat een belangrijk kolommetje. Niet alleen de kleuren, het type, de afmetingen kan je kiezen. Ook de verkoopseenheid staat erbij. Dat is minimum 50 stuks! Dus die 57€, daar heb je een hele wand van die dingen voor! Ik ga het meteen bestellen, want voor 1,035€ voor één bakje kan je niet sukkelen! Aha nu heb ik het door. De mensen die de catalogus doorbladeren hebben altijd wel iets nodig. Zelfs kleine bvba'tjes.

Ik kom ook nog de trolley tegen die ik vorig jaar bestelde. Het handkarretje komt hier heel goed van pas. We hadden een modelletje gekozen dat net in de lift past. Ook daar had je meer dan 100 modellen, en ééntje doet nu dienst als boodschappenmand. De rugpatiënt kan de boodschappen uit de wagen halen en op de trolley plaatsen. Dan komt die langs de lift meteen in de keuken terecht. We zijn er trouwens enorm tevreden over.


Ik ben dus meteen meegestapt in heel het verhaal dat ik zelf zo onnozel vond. De catalogus werkt gewoon. Er is zo trouwens nog een bedrijf: Bruneau. Hetzelfde verhaal maar dan voor kantoorinrichting. Uit een even dikke catalogus bestelde ik ooit zes bureau's met ladenkasten, magneetborden, bureaustoelen en een ronde vergadertafel.

Ik denk dat de truuk met de dikke kleurrijke catalogus werkt ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten