zaterdag 26 januari 2013

Stoofflees

Mannen liegen vier keer per dag. Vrouwen drie keer. Ik had eens een artikel gelezen, wellicht niet in een krant. Daar stond iets in de trant van: iedereen liegt 15 keer per dag. Ik wou het nu opnieuw opzoeken maar kom enkel terecht bij andere krantenartikels die andere cijfers geven. Het gaat wel steeds om hetzelfde punt: we liegen dat we zwart zien.

Het gaat over white lies, leugentjes om bestwil. Ze maken het samenleven met andere mensen wat makkelijker en je voorkomt onnodige ruzie. De grootste leugen is wellicht het woordje "goed" als men ons vraagt hoe het gaat. Het is ook niet meer dan een beleefdheidsvorm en geen echte vraag. De man of vrouw die het vraagt heeft geen boodschap aan het feit dat je ruzie hebt op 't werk, liegt tegen je partner of tegen een depressie aanleunt. Hij verwacht gewoon het woordje "goed" zodat het gesprek verder kan kabbelen.

Wel schrok ik van de top 5 van de leugens. Op één met stip staat bij de mannen: ik heb echt niet veel gedronken. Bij de vrouwen staat het op 4. Daar heb ik behoorlijk wat op geoefend in mijn "goeie" dagen. Ik was veel straffer, ik had nooit iets gedronken. Ook al was het al duidelijk als ik de voordeur opende. Het was te zien en te ruiken, alleen bleef ik jaren ontkennen tot ik het zelf geloofde.

Daarna kwam het pilletje. Antabuse maakte de leugen nog erger. In plaats van liegen over het drinken, ging ik liegen over het innemen van het pilletje. Zolang iedereen maar dacht dat ik het nam, liet de omgeving me een tijdje met rust. Het echte probleem vroeg andere medicijnen en andere hulp. Ik moest kalmeren, slapen en verlost worden van angst. Dat deed het pilletje niet en pas toen ik andere medicijnen en hulp kreeg kon ik wel eerlijk zeggen dat ik het pilletje genomen had. Pas toen ik het nam omdat ik het zelf echt wou, deed het wat het moest doen.

Dat alles om te zeggen dat de grens verschuift. De eerste keer dat ik ooit zei dat ik niet gedronken had, werd het wellicht geloofd. Met de jaren verlies je het krediet. Dan wordt het geen white lie meer, maar een echte leugen.

De kleintjes blijven dus daar, maar dat doet iedereen en ze kunnen geen kwaad. Je ziet er echt niet te dik uit hoor. De hond heeft mijn huiswerk opgegeten. Het stoofvlees is echt lekker. Nu moet ik oppassen, want hier komt echt alleen lekker stoofvlees op het bord. Het is dus een voorbeeldje hè, ga nu geen rare dingen denken. Alleen werd het fout afgekort. De voorraad werd ingevroren en gemarkeerd met "SF". Ik vroeg of het dan "stoofflees" was wat we aten. Sindsdien is het "ST-V" geworden. Dat staat ook wat chiquer, vind je niet? ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten