donderdag 7 februari 2013

Flashback

Wat vreemd toch dat er vaak zo'n momenten komen. Ze zijn er altijd, maar de laatste maanden veel meer dan vroeger. Het komt door mijn bezigheden in de vrije tijd. Het feit dat er nu veel van is, zal wellicht ook meespelen.

Ik las een afkorting op een elektrisch toestel. Iets in de trant van SO+ en SO-. Het kan ook een "nul" zijn en geen letter "O", maar dat weet ik niet. Alleen, dit moest ik niet googelen. Ik wist meteen dat het ging om een open-collector output. En wat nog vreemder is, ik weet helemaal niet meer wat dat wil zeggen. Alleen dat het symbool en de naam samen horen. In mijn opleiding elektronica heb ik dat wellicht vaak gebruikt, een open collector output. Maar meteen wist ik het weer toen ik de woorden voluit googelde. Er verschenen schema's met transistors en pull-up weerstanden. Net die dingen waar ik vroeger een hekel aan had - want het was analoge en geen digitale elektronica - blijk ik toch nog te kennen.

Hetzelfde met KNAP. Het ezelsbruggetje om de kathode en anode uit elkaar te houden. Kathode Negatief, Anode Positief had ik in mijn tienerjaren eens gehoord. En vanaf toen wist ik telkens wat nu de plus en de min kant was van een component. Dat was zelfs nog van vóór de tijd dat er in de opleiding sprake was van elektronica. Van de tijd dat ik wiskunde, chemie en godsdienst leerde. Maar de leuke dingen leerde ik 's avonds en in 't weekend. En blijkbaar zijn die goed blijven hangen.

Het doet me telkens nadenken over hoe het nu zou zijn. Stel dat ik nu in de middelbare school zat en een richting moest kiezen. De vraag kwam in me op toen ik een jongeman van die leeftijd hoorde zeggen dat ie nog geen HTML kende. Want dat leerden ze pas in het vijfde middelbaar. Ik weet dat het wellicht zo is, maar mijn mond viel open van verbazing. Alles wat ik met de jaren als hobby geleerd heb, kan je nu ook gewoon in het middelbaar krijgen. Het lessenpakket van in de jaren '80 was toch een behoorlijk eind saaier dan dat.

Stel je voor dat het zo was. Stel dat ik nu in het middelbaar dit soort dingen op school zou leren. Ik zou zelfs een goede student zijn. Niet te geloven, maar echt waar :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten