dinsdag 19 februari 2013

Noch vis noch vlees

Het is er niet makkelijker op geworden. Ik bezocht de huisdokter omdat de tramadol op was. En dat kan ik nu eenmaal niet zo goed missen.

Ik had ook nog de cd bij waar de scan op stond die de chirurg vrijdag had gezien. Hij had duidelijk de hernia gezien en had ook meteen een aantal ideeën. Helaas hoorde ik vooral wat hij zeker niet wou doen. Om te zien wat er wel mogelijk is, komen er dus die extra onderzoeken binnenkort.

En ik had ook een brief bij. De brief is gericht aan mijn huisdokter, dus de chirurg heeft die niet gelezen. In de brief staat het relaas van de radioloog, dus de persoon die de scan genomen heeft. En die schreef een vreemd verslagje. Volgens hem is er helemaal geen hernia te zien. Er staan allerlei andere termen die de andere mankementen aan mijn rug beschrijven, maar die kenden we al. Maar er staat heel duidelijk: geen recidieve hernia. Wel littekenweefsel van de vorige operatie. Hij ziet dus dezelfde zwarte vlek maar hij herkent er een ander figuurtje in.

De huisdokter lijkt het ermee eens te zijn. Maar hij maakt er weinig tamtam rond. Zoals altijd is de redenering redelijk rechtlijnig: je loopt krom van de pijn, dus hernia of niet: iets moet er gebeuren.

Meteen wordt ook de medicatie aangepast. Ik vraag tramadol in dezelfde dosering, hoewel ik behoorlijk wat pijn overhoud als ik de pillen heb ingenomen. Maar nog meer suffigheid en constipatie zie ik niet zitten, dus laat het maar zo. Daar is ie niet mee akkoord. Er zijn alternatieven als dit niet doet wat het moet doen. Alternatieven die niet perse vervelend zijn, dus we moeten dat proberen. Het is nu oxycodon geworden met een ingebouwde remedie tegen de bijwerkingen. Ik zal dus weer een normale vertering hebben als het goed is.

Toch heeft ie even vermeld dat dit eigenlijk een slecht idee is, gezien ik nogal gevoelig ben voor verslavingen. En nee, dan gaat het niet over schoenen. Maar het kan niet anders, en met goede begeleiding lukt dat zeker. Gewoon de twee pilletjes per dag en verder niks. De dagen worden geteld en na exact 30 pilletjes zitten we weer samen. Oxycodon is een variant van morfine en dat heb ik ondertussen gemerkt. Het lijkt bijna een wonder, want ik kan weer normaal wandelen. De pijn is zo goed als weg en ik heb bijna geen bijwerkingen. Meneer doktoor had gelijk, ik moet meer luisteren denk ik.

De oplossing is tijdelijk maar ik ben er heel blij mee. Toch eventjes een paar weken normaal leven en dan weer zien wat er verder gebeurt.

Er openen plots nieuwe perspectieven. Misschien een korte geocache? Zelfs eentje buiten de reeks van de challenge. Of een kleine lunch als het past? Ik kan het maar gehad hebben, zeker?

4 opmerkingen:

 1. Ja Jan, Hopelijk heb je nu een adempauze voor wat de pijn betreft. Mogen we ook hopen dat er snel een oplossing met behandeling volgt die niet te ingrijpend is. Rug of nekpijn is ondragelijk. Take care of yourself. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. laat maar iets weten. Momenteel wel vreselijke koude met de NO wind.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Stefan! ik dacht misschien aan volgend weekend. Ik bel je van de week wel :)

   Verwijderen