zaterdag 30 maart 2013

If (gezond verstand) then ...

Als je nooit een computer programmeerde ga ik nu misschien Chinees schrijven. Toch moet je eens volgen.

voorbeeld 1
if a=10 then teller:=teller + 1;

voorbeeld 2
start:CP 10
JRNZ skip
INC HL
skip:

Misschien weet je niet wat voorbeeld 1 doet. Maar wellicht weet je het bij voorbeeld 2 helemaal niet. Maar je ziet meteen dat je voorbeeld 1 kan lezen en voorbeeld 2 heel wat minder. Het eerste is eigenlijk gewoon Engels met Nederlandse woordjes tussen. Ik kies een variabele met een naam teller omdat het duidelijk is wat die ongeveer moet doen. Hij moet iets tellen. Duh ...

Toch doet voorbeeld 2 exact hetzelfde. En misschien lijkt het vreemd, maar ik lees liever voorbeeld 2. Het staat dicht bij hoe een computer zelf denkt, terwijl voorbeeld 1 dicht aanleunt bij hoe een mens denkt. Probleem is alleen dat er in het eerste geval een extra vertaling moet gebeuren. Een computer begrijpt daar helemaal niks van, en als je hem zoiets wil uitleggen moet dat vertaald worden in iets als voorbeeld 2.

Toen ik toevallig een job in de schoot geworpen kreeg, moest ik die eerste taal leren. Dat was toen Turbo Pascal of Delphi (de Windows versie). Maar de tweede variant vond ik altijd al leuker. Probleem is: daar kan je geen geld mee verdienen. Er is één manier om er dicht bij te komen: besturingen van machines. Dat gebeurt met PLC's en die taal lijkt nogal sterk op de machinetaal van voorbeeld 2.

Nu sta ik opnieuw voor een keuze. Of ik leer een nieuwe taal die lijkt op het eerste voorbeeld, of ik ga richting voorbeeld 2. In het eerste geval kom je terecht in administratieve software in de dienstensector, in het tweede geval bestuur je machines in de industrie. Ik ben er redelijk gerust in dat ik beide richtingen aankan, alleen is die keuze moeilijk. Het liefst zou ik richting 2 gaan, maar het aanbod is anders. 

In richting 1 is er meer werkzekerheid en dat kan je ook op afstand uitvoeren. Het enige wat je toepassing doet is informatie verwerken en op een mooie manier op een scherm tonen. Richting 2 doe je best naast de industriële machine die de commando's moet uitvoeren. Ik moet ook aan de toekomst denken en ik ben me er zeer erg van bewust dat de gezondheid een rol speelt. Twee kwalen spelen me nu al parten, en dat zal nooit meer veranderen. Een slechte rug betert soms wel wat, maar genezen doet het niet. Diabetes type 1 doet dat ook (nog) niet. 

De vraag is: maak je een keuze met het verstand of met het hart? Ik hoop stiekem dat er een gulden middenweg bestaat :-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten