zaterdag 13 april 2013

Kleurensensor in actie

Ja hoor, hij doet het!

De SOP to DIP adaptor arriveerde gisteren. Dat wil zeggen dat ik één sensor kon solderen. Die kleurensensoren had ik per 10 moeten kopen en bijna had ik ze in de vuilnisbak gekeild. Ik kreeg er helemaal geen geluid uit. Allee, je snapt me wel.. beeld dan. En het ergste was dat ik niks verkeerd deed, want er kwamen dus juiste getallen uit. Als ik er met een sterke rode led in scheen, gaf ie duidelijk een hoger getal op het rode kanaal. Maar meer dan dat lukte niet. Wat ik ook voor de sensor hield, geen enkel object gaf een juiste kleur als ik de reflectie wou meten. Dus invallend licht lukte wel, teruggekaatst licht lukte niet. Inmiddels had ik zelfs de sterkste zaklamp op een rode t-shirt gericht zodat mijn ogen pijn deden van de rode gereflecteerde kleur. Maar nog waren de metingen heel erg onzinning. Vaak heel veel rood en soms helemaal niks...

Ondertussen weet ik waar de klepel hangt. Daglicht is de grootste vijand, en dat vermoedde ik al wel. De 16 sensoren zonder filter moesten dat compenseren maar dat lukt dus onvoldoende. De truuk zal dus toch zijn om de omgeving donker te houden door een kapje over de sensor te plaatsen. Maar dat moet in de praktijk zeker lukken.

Ik weet nu ook waarom de zaklamp niet werkte. Wellicht is het de electronische besturing die zorgt dat de lamp vaak uit is. Je ziet dat niet, maar om de sterkte van de lamp te regelen gaat ze snel aan en uit. De sensor ziet dat, in tegenstelling tot mijn oog, wél. Daarom was er soms geen juiste waarde. De oplossing is dus een goedkope zaklamp en geen daglicht.

Waar ik hem nu voor ga gebruiken weet ik nog steeds niet. Ik zei al dat ik na een paar minuten nadenken wel een dom idee zou hebben, en dat heb ik. Als ik nu eens een rijdende robot maak die op basis van de kleur van de vloerbekleding zijn weg in ons appartement kon vinden? Dat zou mooi zijn, maar het idee is te zot voor woorden. Ik ga het dan ook zeker niet maken. Dat ik deze wielen in China heb besteld is dan ook louter toeval ;-)Maar voor nu .. Action!1 opmerking: