zaterdag 25 mei 2013

Dexcom en frieten

Ik ben normaal wel voorzichtig als het aankomt op wat ik in mijn mond stop. Dat komt natuurlijk omdat de suikertjes in mijn bloed kwaad worden als ik er mijn voeten aan veeg. Gisteren was dat toch voor één keer anders. Het gebeurt vaker dat we frieten eten, dat is zelfs een wekelijks ritueel geworden, maar gisteren was het even anders.Dit is wat my friend Dex te melden had na de frieten. Je ziet behoorlijk wat pieken en dalen buiten de groene zone die ik voor mezelf heb ingesteld als streefwaarde. Nu is het belangrijk om te weten dat de grenswaarden van 75 tot 130 niet bedoeld zijn om me verplicht aan die grenzen te houden. Het zijn de waarden die in mijn Dexcom alarmen triggeren zodat ik kan ingrijpen voor het erger wordt.

Dat is dus veel gebeurd gisteren. Om 19u hebben we gegeten, en het was dus echt wel veel te veel. Ik heb niet de gewoonte om frieten af te wegen, maar dit keer had ik het beter wel gedaan. Is het misschien omdat het lang geleden was na mijn ziekenhuisbezoek, ik weet het niet. In elk geval, het verbaasde me heel erg dat de grafiek tot 7u 's morgens hoog uitviel. Ik heb de laatste correctie om 5u 's nachts gedaan (de sensor piepte me enkele keren wakker)

Tussen 2 en 3u 's morgens kwam er een hypo alarm. Ik heb die hypo niet opgelost door veel te eten, wat je misschien denkt als je ziet hoe de grafiek weer stijgt. Dat is dus nog steeds de portie frieten die mijn bloedsuiker verder deed stijgen. Ik was er ook behoorlijk misselijk van, ik had me ook echt wel overeten.

Alleen, ik ging er steeds vanuit dat een portie frieten rond de 5 à 6 uur nodig heeft om te verteren (ik bedoel met "verteren" dan de periode dat er invloed is op de bloedsuiker). Dat is dus niet zo als je te veel eet. Dit heeft meer dan 10 uur tijd gekost !

Uiteraard was ik heel blij met mijn Dex. Ik kan me niet inbeelden hoe hoog ik anders gestegen zou zijn. Nu bleef alles nog onder de 200, en dat is behoorlijk netjes na een zonde ;-)

2 opmerkingen: