donderdag 30 mei 2013

Klein, kleiner, kleinst

Nu ja, kleinst is het zeker en vast niet hoor. Maar ik denk wel dat wat ik nu van plan ben het kleinste is wat ik kan maken zonder dat het geld kost om printplaten te laten maken. Dan ben je al snel een goeie 100€ kwijt en nu moet het toch net de bedoeling zijn dat dit zo goedkoop mogelijk wordt.

Niet dat ik plots extreem gierig ben geworden, maar als ik een geocache ga leggen waar elektronica aan te pas komt, moet je er gewoon vanuit gaan dat die ooit vernield wordt of dat er onderdelen gestolen worden. Het enige middel dat ik dan heb is zorgen dat er dan verloren moeite is en zo weinig mogelijk verloren budget.

Daarom besliste ik een tijd geleden dat ik zelf opnieuw prinplaten wilde gaan maken. Vreemd genoeg heb ik deze fles daar voor nodig. Niet omdat er iets niet verstopt zit dat het proces zou belemmeren, ik heb natriumhydroxide (NaOH) nodig om de fotografische afdruk te ontwikkelen net zoals bij een klassieke foto. Ontstopper bevat 10% van dat spul.

De belichtingsbak is nog één stap in het best wel ingewikkelde procédé. Ik heb trouwens ook een zakje Fe3Cl in huis, dus ik moet erg gaan opletten wat ik nu doe. Mijn kleding is me nu dierbaarder dan toen ik 15 was ;)Vandaag deed ik stap één. Dat is het ontwerp natuurlijk. Ik heb gratis software gevonden die net doet wat moet en niet meer dan dat. Dit was het resultaat van mijn allereerste ontwerp.


Ik heb nu dus meteen de lat twee keer hoger liggen dan 25 jaar geleden. Dit is een ontwerp dat een SMD chip zal bevatten en net dat maakt het een super leuke uitdaging.


Ik heb er meteen 8 gemaakt op één afdruk en om de echte grootte in te schatten ligt er een stuk van 5 cent op de laatste. Zo klein zal de printplaat dus echt worden. De diameter moet 2 centimeter zijn, zo past het ontwerp inclusief minibatterij net in een potje van glucosestrips.
Het is nog maar de vraag of ik het procédé zo goed onder de knie krijg dat deze fijne lijntjes op het blad papier ook echte koperbaantjes worden op een printplaat. Die liggen nu dus twee keer zo dicht bij elkaar dan toen ik jong was. Toen kwam SMD net in the picture, maar geen doe-het-zelver haalde het in zijn hoofd om hier zelf aan te beginnen.

Nu doet deze dat dus wel. Ik ben immers ouder en wijzer, heb nu meer oog voor detail en veel meer geduld dan vroeger. Ofwel ben ik gewoon hoogmoedig, dat kan ook :)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten