zaterdag 29 juni 2013

7 Segment part II

Het werkt dus wel hè, moest je twijfelen aan mijn laatste printplaatontwerpjes. Voor de duidelijkheid: ik wil nu 4 cijfers gebruiken om een coördinaat te tonen ergens in een bos.

Van deze soort heb ik er nu 3 gesoldeerd en me eerst eens geconcentreerd op één belangrijk aspect. De vraag is nog steeds hoe lang de mini batterijtjes meegaan die ik en masse in China kocht. Ze kosten niks, dus ik veronderstel dan dat ze waardeloos zijn.

Hoe je dat test? Eén van de 50 batterijen opofferen en zien wanneer ie leeg is hè. Je moet dat niet te moeilijk maken. Ik ben ervan uit gegaan dat ik de display op een donkere plaats in een bos zal leggen. Denk aan onderaan in een boomstronk of zo. In de zon kan je dat vergeten, want dan moet je zoveel power geven dat het batterijtje meteen op is. Ik heb mijn software wat veranderd zodat het behoorlijk wordt gedimd: het verbruik ligt op 6mA (i.p.v. 80mA maximum) en de batterij van 3V mag niet onder de 2.5V zakken, anders zal mijn microcontroller stilvallen.

Hoe lang dat duurt? Ik hoopte op toch minstens 1u, anders zou ik vaak naar mijn bos moeten hollen om de batterij te vervangen. Als iemand de display aanschakelt voor 2 minuten heeft ie het wel gelezen, dus dat zou 30 logs zijn per batterij en da's wel heel nipt.

Zo heb ik de test gedaan. De linkse meter toont de spanning, de rechtse de stroom. De spanning is nu ik dit schrijf nog steeds meer dan 2.6V en we zijn al 7u verder! Wie zegt dat Chinezen rommel verkopen ? ;-)

2 opmerkingen:

  1. Zijn dezelfde batterijtjes die in Pokémon GBA games zitten :) gebruik ik ook altijd om die te repareren. BTW moet ik de coordinaten die je daar toonde al opschrijven :P Dan heb ik misschien al een voorsprong op andere.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hehe, nee de coördinaten zijn rudimentair zoals dat heet ;-)
    BTW, de batterij doet het al 30u non stop! Ik moet mijn mening (en mijn ontwerp - het licht kan dus gerust veel helderder) herzien..

    BeantwoordenVerwijderen