donderdag 27 juni 2013

Blijven oefenen

Het is een beetje vreemd toch deze keer. Een nieuw ontwerp wou ik eerst één keer als test om daarna een printplaat met 12 stuks "in productie" te nemen. Het gaat opnieuw over een display en een chip die coördinaten moet tonen op de display. De display is nu 4 cijfers breed in plaats van de 2 die ik eerder in dit potje voor glucosestrips had gefriemeld.

Maar het liep dus mis. Het liep zelfs keer na keer mis. Ik wil eerst één ontwerp solderen om te zien of alles wel werkt voor ik twaalf stuks ga maken. Eerst zat ik dan ook met het idee dat ik enkel één ontwerp moest hebben, maar voor de veiligheid maak je er toch best twee. Printplaten maken is nog altijd een delicaat werkje en vaak komt het niet goed. En zeker niet met dit ontwerp. Er zitten maar liefst 8 koperbaantjes tussen de aansluitingen van de chip. Vroeger kon ik op die afstand met moeite drie banen etsen, nu ligt de lat dus veel hoger.

Uiteindelijk is dit toch één exemplaar van de drie die bekwaam zijn. In totaal heb ik er veertien geprobeerd, en buiten die drie waren ze allemaal mislukt. Geef toe dat dit op een beetje "ruis" na een pareltje is. Ik heb zelfs een goede font gevonden die je ook kan lezen deze keer ;-)

Maar dit was een lucky shot en de rest was dus slecht. Deze print is dan nog de mooiste van de pogingen. Dat het niet lukt is best raar, want ik doe helemaal niks anders dan de vorige keer. De eerste poging was met printplaten van een ander merk, en meteen gaf ik dat de schuld. Maar ook op mijn goedkope manier, dat zijn Chinese printplaten die ik zelf een fotogevoelige laag geef met een spray, was het resultaat slecht.


Ik begon dan ook te twijfelen aan mijn origineel ontwerp, want het lijkt alsof steeds de bovenkant van de print slecht is en onderaan is ie soms bruikbaar. Ik dacht dus aan de nieuwe laserprinter die misschien niet zwart genoeg afdrukt. Alleen, je kan dat dus helemaal niet zien omdat alles veel te klein is. Je kan ook geen foto nemen van een transparant want dat is niet duidelijk genoeg.

Dan heb ik toch deze foto kunnen nemen met de iPhone, die maakt zich minder zorgen over focussen op korte afstand. En tegen de avondzon zag ik dus wel dat het zwart is. Ik kan nergens door die baantjes kijken, dus ook het UV licht uit de belichtingsbak zal er dus niet doorkunnen.

Hoe het dan wel misliep weet ik niet zeker, ik gok op een slechte verdeling van die spray op de printplaat. Je moet die laag aanbrengen en dan een half uur in de oven laten drogen. Toevallig zal daar twee keer iets fout zijn gelopen.

Maar we blijven proberen..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten