dinsdag 11 juni 2013

Verbaasd

Mag ik nog eens verbaasd zijn? Ja dat mag. Want dit is echt niet te geloven.

Het onderste schermpje hiernaast is een schermpje van een Nokia 3110. Dat is wellicht één van de meest verkochte GSM's ooit. Dat model bewees haar degelijkheid al jaren en hoewel het al enkele jaren niet meer verkocht wordt is de massaproductie van de onderdelen nog steeds niet gestopt. Het onderste schermpje kocht ik een tijdje geleden in mijn favoriete Chinese winkel voor 4 dollar. Er hangt een klein blauw printje aan de achterkant van het scherm, en dat hoort daar helemaal niet. Het zijn slimme Chinezen die dit idee ooit hadden om dit scherm zo aan te passen dat je het kan aansluiten aan een Arduino. Vandaar dat blauwe printje dus.

Maar het doet helemaal niks, dat printje. Even dacht ik dat men het probleem van de voedingsspanning had aangepakt - het scherm werkt in de vertrouwde omgeving op 3.3V en een Arduino op 5V - maar dat is niet zo. Daar moet ik nog één en ander voor aanpassen als ik het effectief wil aansluiten op een Arduino. Eén weerstand en één mini SMD condensator staan op de print en wat ze doen, daar heb ik het raden naar. Enkel de connector is een zinnige toevoeging, want toegegeven: het onhebbelijke aansluitvakje van Nokia, daar krijg ik geen begin en geen eind aan.

Maar wellicht is dat het enige verschil. Bovendien zullen de schermpjes in mijn geval niet aan een Arduino hangen, maar aan een microcontroller. Ik wil ze in een bos leggen met een mini batterij of een zonnepaneeltje erbij. Dan speelt het 5V spanningsprobleem helemaal niet.

Dat brengt me bij de stapel die erboven ligt: vandaag zijn er 10 geleverd voor 17$. Dat brengt het totaal op 1.7$ of 1.3€ voor één scherm. Let wel: dit is een grafisch scherm, dus je kan ook kleine afbeeldingen tonen. Voor 1.3€ geeft me dat het recht om nog eens mega verbaasd te zijn. Hoe doen ze het toch??

3 opmerkingen:

 1. Ik sta er ook altijd van versteld hoe goedkoop die chinezen alles kunnen maken. Meestal haal ik het via ebay. Welke site gebruik jij voor je electronica? Als je die wil meegeven natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gebruik altijd aliexpress.com, dat is geen winkel maar een site waar veel leveranciers dingen aanbieden. Meestal wel in grote aantallen en daardoor super goedkoop. Tot nu toe alleen maar positieve ervaringen daar...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vermoed er ook overstock mee gemoeid is. Kopen ze die op want x, y of z wordt niet meer geproduceerd. Maken ze er een blauw printje voor en hup klaar voor de DIY MCU avonturiers.

  Di en CLK zijn de data in en syn clock: waarschijnlijk SPI - ik gooi maar.

  BeantwoordenVerwijderen