woensdag 12 juni 2013

Ja, baas

Major flashback deze week hoor. Hoe dat aanvoelt, zo iemand die instructies geeft en verwacht dat je je best doet omdat ie waar voor zijn geld wil. In mijn geval was daar altijd een wrang gevoel aan verbonden want dat geld stelde niet veel voor.

De enige periode dat ik ooit echt voor een baas werkte was tussen 1996 en 2000. Toen besliste ik dat het genoeg was geweest en dat ik het alleen beter zou kunnen. Nu ja, de flashback gaat naar de periode van de eerste jaren toen alles koek en ei was. Er was een duidelijke reden waarom ik later zelfstandig wilde werken, en dat had niks te maken met de werkgever van toen. Het had enkel te maken met het feit dat hij besliste om zijn bedrijf te verkopen en in dezelfde beweging de structuur die ik gewoon was van tafel te vegen.

Plots moest ik om 9u op kantoor zijn. Er werden duidelijke registraties verwacht van wat ik deed en wanneer ik dat deed. Collega's hadden andere gewoontes en onze kleine ploeg werd bijna gedecimeerd in het grotere geheel. Alles wat me vroeger werd verkocht als compensatie voor dat lage loon was plots verdwenen. Wat overbleef was een saaie kantoorjob met vijf strenge bazen die me onzinnige opdrachten gaven. Dat was hoe het aanvoelde hè, de realiteit was wellicht veel minder erg en niet zo ongewoon.

Toch voldeed het niet meer aan wat ik wou en ik wist dat ik op deze manier nooit gelukkig zou zijn. Ik heb me de beslissing die ik toen nam nooit beklaagd, sterker nog: het overschakelen naar een zelfstandige statuut was de beste beslissing die ik nam.

Ik denk er nu nog zo over. Daarom is wat volgt erg moeilijk voor mij. Ik ga opnieuw solliciteren voor een job als bediende. De jobinhoud en de werkomgeving doen me enorm denken aan die tijd toen ik in dat kleine bedrijf werkte, vóór het werd overgenomen. Ik heb al begrepen dat 9u stipt niet nodig is en dat is maar goed ook want het is niet bij de deur. Ik zou behoorlijk wat kilometers moeten doen en hoop ook daar op wat flexibiliteit. Als het dit niet wordt, is de mogelijkheid nog steeds daar dat ik toch opnieuw die richting uit moet. Omscholen en jezelf meteen verkopen als specialist zonder ervaring is immers onmogelijk. Het kan alleen in een omgeving die me helpt en die gelooft in wat ik kan. Alleen kan je dat niet.

Maar we zullen zien. Het feit dat de flashback ver terug ging is een goed teken. Het wil zeggen dat ik de fijne dingen van toen herinner als ik het bedrijf zie en dat is zeker positief.

Spannend !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten