maandag 22 juli 2013

Nuchter leven

Twee en een half jaar. Zo lang probeert ze het al, maar nog steeds schijnt het niet te lukken. Er bestaat dan ook geen wonderbaarlijk middel om van de ene dag op de andere zo maar ineens geen alcohol meer te drinken. Maar twee en een half jaar vindt ze lang.

Er zit een serieuze adder onder het gras. Als je zelf je uitleg begint met je voornaam, gevolgd door ik ben alcoholist(e) zeg je meteen dat je het probleem best wel ziet. De adder is het verschil tussen nuchter zijn en nuchter leven. Soms zegt iemand ook wel droog zijn en nuchter leven omdat je dan veel duidelijk een verschil hoort.

Want het verschil is extreem groot. Nuchter zijn (of droog zijn) kunnen de meeste mensen die zichzelf dit label hebben gegeven best wel. Ik kon het vroeger ook, nog vóór de periode dat ik zelf dacht dat ik een probleem had. Ik kon gemakkelijk een maand aan een stuk geen druppel alcohol drinken. Sterker nog, net dát was de reden waarom ik het ooit deed. Ik wou voor mezelf bewijzen dat ik geen probleem had door een maand niks te drinken. Iemand die dat kan, is toch zeker geen alcoholist?

Fout dus! Zowat elk verhaal aan onze tafel heeft minstens één periode, soms zelfs langer dan een maand, soms zelfs jaren, waar iemand niks meer drinkt. Het staat helemaal los van het feit of je een probleem hebt of niet. Het bewijst alleen hoe koppig je kan zijn om het een tijdje weg te drukken.

Opnieuw kan ik enkel het eigen verhaal aanhalen. Anderhalf jaar kon ik het zelf. Anderhalf jaar niks gedronken, enkel met de wil om nooit meer zo diep te gaan. En dat lukte. Dat lukte zelfs verbazend goed. Ik weet ook hoe het kwam. Door nuchter te zijn (noem het droog te zijn) vond ik weer de kracht om me zo sterk in te zetten in mijn job, dat er opnieuw voldoening en waardering kwam uit die richting. Daarmee was het originele probleem omzeild, want net dat was het belangrijkste struikelblok. Zolang het goed ging in de job, dronk ik dus niet. En het ging anderhalf jaar goed in de job.

Het is eigen aan alle jobs dat het nooit zo blijft. Dus ook bij mij liep één en ander fout. Omdat ik droog was maar niet nuchter leefde, kon ik die tegenslag ook niet aan. Daarom ben ik dan ook hervallen. En als ik iets doe, doe ik het goed. Het is alles of niks want de rem is kapot. De herval was dan ook erger dan het origineel. Bijna een jaar was ik opnieuw kwijt voor ik de AA ontdekte.

En daar leerde ik dus die les. Nuchter zijn en nuchter leven zijn twee compleet verschillende dingen. Het eerste kan je zelf en het tweede moest ik leren. Het duurde nog een jaar voor ik de les kende. Tegen die tijd schoot ik met een revolver op een roos om me te ontspannen. Ik ging geocachen en leerde nieuwe mensen kennen. Het waren andere mensen die minder bezig waren met alcohol. Ik zocht niemand specifiek met die kwaliteiten, die mensen bestaan gewoon. Het zegt vooral iets over de plaats waar ik vroeger mensen tegenkwam. Ik ging schrijven, bloggen, nadenken over wat mij gelukkig kon maken. De job was nog even belangrijk en de tegenslagen niet minder. Maar ik kon ze aan omdat de prioriteitenlijst was aangepast.

Daarom wist ik ook later pas dat het mij ook veel tijd kostte. Ik denk steeds dat alles meteen beter ging toen ik de AA ontdekte, en dat is ook zo. Maar op dat moment was ik al enkele jaren pogingen aan het wagen. Zelfs meer dan die 2,5 jaar die de dame nu probeert. Het wil dus niet zeggen dat het nooit zal lukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten