woensdag 21 augustus 2013

5.6%

Ook als het slecht is moet ik het bloggen. Gelukkig is het dat echt niet, maar wel een beetje slechter dan de vorige keren.

Mijn HbA1c geeft elke 4 maanden een stand van zake over hoe het met de suikertjes gaat. Op het diabetesforum is het de gewoonte om die waarde in de footer van de berichten die je schrijft te plaatsen. Vaak zetten mensen daar ook de vorige waarde en die dáárvoor. Omdat het bij mij al drie of vier keer dezelfde waarde was, had ik al heel lang 5.3% geschreven.

Misschien denken nieuwe mensen wel dat ik er mee lach als ik dat zo schrijf. Of misschien geloven ze het niet. Nog de dag voor deze uitslag werd er op een bijeenkomst over mij een grapje gemaakt dat ik geen echte diabeet ben. Dat ik maar op het forum kom om mee te doen met de anderen :)

Dat komt dan ook omdat 5.3% een waarde is van iemand die geen diabetes heeft. Normale mensen hebben een HbA1c tussen 4 en 6%, dus mijn waarde van toen gaf ook geen indicatie meer dat ik diabetes heb. Geloof me, ik heb het hoor! Zonder insulinepomp lig ik binnen een dag of twee op de spoed.

Nu is het dus wat hoger. Maar 5.6% is nog altijd een waarde van een niet-diabeet. Zolang ik onder de 6.5% blijf, vind mijn endocrinoloog zelfs dat ik schitterend bezig ben. Ik mag dus gerust nog wat stijgen vooraleer ik me zorgen moet maken.

Hoe het dan komt deze keer, dat weet ik wel. Een tijd geleden kon ik het voorspellen omdat mijn dagelijkse suikerwaarden op de sensor hoger werden. Het werd ook duidelijk hoger zonder dat ik at. Eerst zag ik het aan de ochtendwaarde die boven de 100 kwam. Als dat eens een keer gebeurt, is dat niet vreemd. Maar toen het dagelijkse kost werd, wist ik dat ik iets moest veranderen.

De aanpassingen die ik toen aan mijn basaal deed, hadden meteen effect. De dagen en weken erna waren lager maar de gemiddelden over 2 maanden die ik af en toe opvraag bleven natuurlijk nog hoog. Ik had dan ook ongeveer deze HbA1c verwacht. De software van de sensor voorspelde een gemiddelde suikerwaarde die overeenkomt met 5.7%. Dat is dus bij deze bevestigd. Gaan we daar nu iets aan doen? Neen hoor. Maar misschien is het volgende keer toch weer beter als ik nog een tijdje Atkins ontbijtjes en lunchkes eet :)

2 opmerkingen: