zaterdag 3 augustus 2013

Bandwerk

Tot nu toe was het dus een beetje sukkelen. Er zijn zoveel manieren om printjes te maken dat ik nog steeds niet weet wat nu het beste is. Er is trouwens nog steeds één manier die ik niet heb geprobeerd. Het is de 100% Chinese manier: je hebt er een rol fotogevoelige film voor nodig die je op de goedkope printjes uit hetzelfde land moet strijken. Ja, strijken dus, met een strijkijzer zonder stoom. Ik heb het nog nooit geprobeerd maar de reacties die ik al las op enkele fora zijn erg positief. Chinezen vinden altijd een manier om iets goedkoper te doen, en dit keer is het misschien zelfs beter. Ik heb trouwens alles klaarliggen om het te proberen, alleen moet de afdruk op de transparant negatief zijn. Dus de transparanten die ik al afdrukte zijn waardeloos en daarom blijft het voorlopig links liggen. Het gaat trouwens veel toner kosten, want er zullen grote zwarte vlakken op de afdruk ontstaan. Misschien is dat het addertje onder 't gras in de prijsberekening.

Maar nu dus de andere manieren. De bovenste print met 6 lay-outs is de meest betrouwbare manier. Ze is ook de duurste omdat er kant-en-klare fotogevoelige printen worden gebruikt. Nu valt dat wel mee als je zes lay-outs op één afdruk krijgt. Maar deze wou ik zeker goed hebben, want ze zijn niet voor mij.

De ondersten dus wel, en daar blijft het toch wat aanmodderen. Ik zal van de vijf printjes die er liggen misschien de helft van de lay-outs kunnen gebruiken. Dan nog is het goedkoper, maar de vraag blijft of het die extra moeite waard is. Er komen immers extra stappen aan te pas met fotogevoelige lak in een spray en ook een heteluchtoven heb ik van doen. Die mocht trouwens geen intern lichtje hebben, want dat zou de print meteen belichten terwijl ze een half uur in de oven ligt. Gelukkig heb ik een microgolfoven met hetelucht op overschot en een lichtje kapot doen is niet moeilijk. Uiteraard gaan we die oven niet meer voor andere doeleinden gebruiken. Hij staat veilig in de garage zodat niemand ooit per ongeluk een pizza in de verkeerde oven opwarmt.

Maar dit zijn ze dus: de opbrengst van een middagje tussen de zuren. En ja het zijn allemaal geocachewaypoints ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten