dinsdag 24 september 2013

Niet meer onder controle

Een week en een paar dagen maken een groot verschil. Rekening houdend met het feit dat mijn blogposts niet altijd op de exacte dag verschijnen, zei ik dus meer dan een week geleden dat het onder controle was toen de dokter me de vraag stelde. Het gaat over pijn in de rug en het linkerbeen zoals dat wellicht inmiddels duidelijk is na bijna een jaar blogpagina's in die trant.

Vanmorgen moest ik nee zeggen. Gisteren ook nee en de dag ervoor ook. Slapen ging weer moeilijker, ook dat ken ik van vorig jaar. Niet dat ik door kermende pijn wakker word, maar ik word wel wakker en ze is er meteen. Ze is ook meteen heel vervelend. Zo vervelend dat geen enkele ligpositie pijnloos is, en dan kan je onmogelijk de slaap terug vatten.

Vanmorgen zei ik niet enkel nee tegen mezelf maar ook tegen de huisarts. Nee, de pijn is niet meer onder controle. Ik weet dat ik te vroeg terug bij je aanbel, want de Tramadol dosis ging me veertien dagen helpen. Het is nu dag tien en het lukt al even niet meer. Twee opties, zonder dat ik echt kan kiezen. Ik weet dat Tramadol nog één stap verhogen kan, maar weinig verschil maakt. Overschakelen naar Targinact deed ik vóór de operatie ook met veel succes. Alleen, die lastige periode dat ik een beetje van de wereld was, niet meer met de wagen kon rijden en mijn geheugen van korte termijn me volledig in de steek liet, was niet fijn. Dát ben ik niet vergeten.

Toch kies ik dat nu opnieuw omdat ik weet dat het helpt. Het labeltje Targinact 10mg/5mg slaat op 10mg Oxycodon en 5mg van een paardenmiddel tegen obstipatie. Die nevenwerking heeft zowat iedereen bij dingen die onder de Opiumwet vallen. Die wet zorgt nu ook weer voor de nodige papierwinkel die rondgaat tussen arts, apotheek en mutualiteit. Gelukkig leef ik in België bedenk ik me weer, want het papierwerk zorgt er wel voor dat dit beschikbaar is en tegen een prijs die heel vriendelijk is voor het budget. Meteen is de optie daar om zelf te kiezen voor de verhoging naar 20mg/10mg, maar het spreekt voor zich dat we eerst laag beginnen.

Ondertussen zijn er ook instanties wakker geworden. De RSZ kwam kijken of ik wel ziek genoeg was, maar die meneer hoefde ik echt niet te overtuigen. Hij zag het meteen toen ik hem een stoel aanbood. Dat de mutualiteit nog niks liet horen vindt deze man ook vreemd, maar binnen twee weken is het dan toch zo ver. De controledokter zal wellicht dezelfde conclusie trekken. Tegen die tijd is er een MRI en een afspraak bij de chirurg die ik kan toevoegen aan het dossier. Jammer dat de controle net enkele dagen vóór de chirurg gebeurt, maar ja..

Mocht de toon wat negatief zijn, dat was niet het plan. Enkel objectieve feiten vandaag. Lang geleden werden de twee cijfers losgekoppeld hoewel dat moeite kost. Het cijfer van 0 tot 10 dat zegt hoeveel pijn er is, staat los van dat andere cijfer op mijn geluksschaal. Er zijn namelijk truukjes voor en die pas ik al lang toe. Als je niet meer kan wandelen of geocachen, doe dan iets anders. Elektronica heb ik toen opnieuw toegevoegd aan het lijstje met dingen die me voldoening geven. Ik ben zelfs opnieuw verder aan 't schrijven aan dat boek dat ik ging af hebben rond deze tijd. En af en toe leer ik online wat bij over c#. Al zal dat laatste nu weer moeilijker worden. Targinact doet alles bovenin trager en slechter werken.

Verwacht je dus ook maar aan meer schrijffouten op mijn blog!

Gelukkig heb ik een goede waakhond :D

Geen opmerkingen:

Een reactie posten