dinsdag 17 september 2013

Onder controle

Ik wist niet wat dat betekende maar de vraag is al eindeloos vaak gesteld. Nu weet ik eindelijk wat ze echt betekent.

"Is de pijn onder controle?" vroeg de huisarts weer vanmorgen. Ondertussen weet ik dat ik nu, in de huidige situatie ja moet zeggen. Maar het was vaak anders en ik kon het onmogelijk onder woorden brengen.

Ik weet natuurlijk wat de Nederlandse woorden betekenen, maar het gaat nu over pijn die er altijd is, maar die onder controle is door pijnstillers. De vraag wil dus zeggen: moeten de pijnstillers sterker? Ze wil helemaal niet zeggen: is de pijn nu weg?

Je zou denken dat er een erg simpele manier is. Je geeft sterkere pillen tot de pijn stopt. Maar in het echte leven werkt het zo niet. Je hebt negatieve effecten van pijn, maar ook van pijnstillers. En die heffen mekaar niet helemaal op, dat is het addertje onder 't gras. Met de Tramadol die ik voor de operatie kreeg was de pijn niet echt onder controle, maar vooral de bijwerkingen speelden me parten. Alles in die familie zorgt voor constipatie en met de dosis die ik kreeg was dat inmiddels onhoudbaar. Daarom werd toen gekozen voor Targinact.

Ook de invloed op het brein is een belangrijk nadeel. Dit soort pijnstillers werkt in op het centrale zenuwstelsel, lees: uw hersenen. Dat wil ook zeggen dat je normale taken waar je die hersenen nodig hebt ook moeilijker worden. In de praktijk wil dit zeggen dat ik vanaf een bepaalde dosis Tramadol en zeker bij Targinact niet meer met de wagen kan rijden en niet genoeg concentratie heb om software te schrijven.

Maar ik weet het nu en ik kan het goed inschatten. Ik moet dan ook de lat redelijk laag leggen. De pijn is onder controle als ik normaal kan functioneren in afwachting van een periode dat het beter gaat. Het wil in de praktijk zeggen dat normaal zitten, staan en liggen draaglijk is. Stappen is moeilijker, werken gaat niet en met de wagen rijden doe ik best geen kilometers lang en erg voorzichtig.

De tijd dat het beter zal gaan? Op 4 oktober is er een MRI scan en op 11 oktober een afspraak bij de chirurg. Dan weet ik wellicht meer. De afspraak werd enkele weken geleden gemaakt met in het achterhoofd de gedachte dat het tegen die tijd wellicht niet meer nodig is, en ik ze dan kan afbellen. Vandaag is het nog niet zo ver, maar ik weet ook ondertussen dat het snel kan veranderen.

Dus doe ik weer waar ik ondertussen goed in ben: afwachten. Dat lukt wel, de pijn is immers onder controle ;-)

1 opmerking:

  1. Zoals je alles langzaam maar zeker onder controle krijgt, zal ook dit wel lukken.

    BeantwoordenVerwijderen