woensdag 25 september 2013

Olympus & Arduino

OK. Ik wil dus mijn fototoestel bedienen met een microcontroller. Als dat lukt, dan kan je een hele hoop leuke dingen verzinnen.

Om dat te doen moet je op 't eerste zicht niet veel in huis hebben. Een microcontroller die je kan programmeren (een Arduino doet de job ook), een relaiskaartje, een fototoestel en een kabeltje. Je kan aan elke digitale camera wel een draadje hangen met een knopje dat je zo in de winkel koopt. Als je een statief gebruikt zorgt dat er voor dat je camera stabiel blijft bij het indrukken van de sluiterknop.

In mijn geval is het een klein beetje ingewikkelder. Ik heb een Olympus E-520 spiegelreflexcamera en er bestaat inderdaad zo'n knopje. Ik heb dat zelfs, maar ik ben het kwijt. Ik weet nog wel dat het een knopje was dat net zo werkt als de normale sluiterknop. Dat wil zeggen: je drukt de knop half in om scherp te stellen en helemaal om de foto te nemen. Dat doet trouwens elke camera wel, denk ik.

Dat wil wel zeggen dat je dus 2 functies hebt: focus en shutter. Die bedien je dus in feite met twee knoppen die mechanisch in één knop zitten. Mijn besturing heeft dan wel 2 relais nodig.

Het eerste probleem was de camera verbinden met die twee relais. Deze vreemde connector bevat alle aansluitingen die je kan verzinnen aan de camera. Dat is jammer want het maakt het wat ingewikkeld.
Ik heb dus de juiste pinnetjes moeten uitzoeken die je aan de twee relais verbindt. Als het ene relais aantrekt zal de camera scherpstellen (focus) en als het tweede relais aantrekt neemt ie een foto (shutter). Het moet ook met twee aparte relais, want enkel de shutter functie doet niks. De focus moet ingedrukt zijn, anders doet de shutter niks. Dat is in het echte leven ook zo: je kan niet de knop helemaal indrukken zonder hem eerst half in te drukken.

Maar dat is dus gelukt! En voor mij is dat erg fijn want het opent een waaier aan mogelijkheden. Om er toch één in beeld te brengen verzon ik een nuttige toepassing van een camera die automatisch een foto neemt als er op één meter afstand een object wordt waargenomen. Hoe nuttig dat is, kan je zelf invullen. Ik wou gewoon een filmpje maken :D2 opmerkingen:

 1. 2 de foto opa geboren?
  http://www.flickr.com/photos/fotoopa_hs/sets/72157631973998729/
  Relais kun je volgens mij vervangen door BC547 transistoren, beetje compacter en sneller :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amai! hier zit minder talent dan op die link vrees ik ;-)
   BC547 was mijn eerste idee, alleen is de galvanische scheiding van het relais beter voor mijn gemoed en timing is niet belangrijk in mijn plan ... en ik had ze gewoon hier liggen ;-)

   Verwijderen