zaterdag 19 oktober 2013

Lightbox 360: Voorbeelden


Deze pagina heeft wellicht eventjes tijd nodig om te laden, maar na een paar seconden zouden de 360° voorbeeldjes toch vlotjes moeten bewegen.

Ik heb drie manieren gevonden die me nuttig leken om de foto's die de Lightbox 360 genereert om te zetten naar bewegende beelden. In het ontwerp van de software van de box hield ik daar al rekening mee, zo zal je zien dat de eerste keuze in het hoofdmenu direct het onderscheid maakt. Ze zijn namelijk nogal fundamenteel verschillend en ook bij het maken van de foto's is dat al van belang.

De eerste manier is de eenvoudigste: neem gewoon alle foto's die die Lightbox 360 heeft gemaakt en plak ze aan elkaar in een Youtube filmpje. Als de kwaliteit van het beeld een belangrijk punt is, zal dit ook de beste optie zijn. Maar er zijn wel enkele nadelen aan verbonden. Zo kan je geen kant op met een gewoon filmpje buiten op play of op pauze drukken. Er is geen controle over wat er precies getoond wordt, alle beeldjes worden met een rate van 30 frames per seconde op het scherm getoond. Stel dat je even het beeld zou willen stilzetten om een object in detail te bekijken, dan heb je voor 5 seconden beeld dus 150 exact dezelfde foto's nodig. Dat is een beetje dom natuurlijk. Toch is het de beste optie voor de beeldkwaliteit.

Het volgende filmpje toont na elkaar drie mogelijkheden van de Youtube optie van mijn Lightbox 360. De eerste is gewoon de beelden met een vast interval na elkaar tonen. Het GoPro cameraatje in beeld zal met een constante snelheid draaien.

De tweede optie is mooier, want ze toont de camera meer in detail aan de voorkant en aan de achterkant. Er werden meer foto's genomen bij 0° en bij 180° rotatie en daardoor vertraagd het beeld om de voor- en achterkant beter te tonen.

Maar in dit specifieke voorbeeld vind ik optie 3 de beste. Ze toont geen twee maar wel drie 'rustpunten' zodat je ook opzij de camera mooi in beeld krijgt. Het hangt een beetje af van het object dat je in beeld brengt of je 2,3 of zelfs 4 rustpunten wenst in te bouwen.



De echte bestaansreden van de box is echter niet de Youtube manier wel de tweede manier: Animated GIF. Ik wil op mijn blog vooral duidelijke foto's met meer controle over de beweging die je ziet. Een Animated GIF geeft de mogelijkheid om elk beeld (frame) een bepaalde tijd in beeld te brengen. Je kan dus één frame enkele seconden tonen, en dan 20 snelle frames tonen om het object te doen bewegen. Geen 150 verloren frames dus, je hebt slechts één frame nodig bij een stilstaand beeld.

Dit is eigenlijk exact wat ik wou bereiken met mijn box. De foto is geïntegreerd in de alinea en je ziet geen randen zoals dat in een filmpje wel is. Een Youtube filmpje blijft toch altijd een beetje in een apart schermpje draaien en het verstoort de layout van de pagina.

Deze foto toont enkele seconden de voorkant van een display van een Nokia GSM. Dan draait ie snel 180° en dan zie je twee seconden de achterkant. Ook die twee seconden zijn dus maar één frame. In totaal zie je hier slechts 50 frames, waar dit in een filmpje al gauw enkele honderden frames zou nodig hebben.

De kwaliteit is slechter dan in een Youtube filmpje. Een Animated GIF kan immers slechts 256 kleuren tonen in één frame en naar huidige normen is dat niet voldoende meer. Toch valt het in dit voorbeeld mee, omdat wel elk frame een andere set van 256 kleuren heeft. Zo zullen de frames die de achterkant van de Nokia display tonen vooral tinten blauw en wit nodig hebben. Men maakt gebruik van dithering om het kleurenpallet wat vloeiender te krijgen, maar dat gaat ten koste van de beeldresolutie.

Toch vond ik dit voorbeeld van mijn Dexcom glucosesensor erg goed. Zeker goed genoeg om op een blog te tonen.



Een derde optie is een echte 360° viewer gebruiken via een externe website. De kwaliteit is beter, maar het wordt op een andere website gehost en daar is budget voor nodig. Hier moest ik in principe één dollar betalen per item dat ik wil delen op mijn pagina. Ik deed dat niet en daarom verschijnt het logo van de site in mijn view. Merk wel op dat ik niet echt de goede fotoset heb gebruikt om deze view te maken en daarom stuitert alles een beetje. Het is 't idee dat telt ;-)

3D Bin:


RotaryView:



Volgende pagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten