dinsdag 14 januari 2014

Overschot?Nee nee, dit is geen vergissing. Hoewel het plan een beetje anders was, heb ik toch vijf exact dezelfde projectjes gemaakt van dit type dat hier al eens uitgebreid beschreven stond.

Toch had ik er maar ééntje echt nodig, want het modelletje met de magneetschakelaars dat je in het filmpje ziet waar de vorige link naartoe leidt, was al klaar. Gemonteerd en al, hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is om het in karton uit te voeren maar je snapt wat ik bedoel.

Maar ik ging er nog twee maken die iemand anders op een andere plaats gaat verstoppen. Eéntje had ik al klaar en het tweede moest ik nog maken. Waarom er dan plots vijf zijn (eigenlijk zes als je mijn kartonnen bord meetelt)? Dat komt omdat mijn vorige PCB sunday zo'n ramp was dat ik dit keer heel simpel redeneerde: ik neem één printplaatje van tien bij zestien centimeter, dat is de standaard die overal te koop is, en zorg ervoor dat ik dat vol zet met ontwerpjes.

Ik heb ondertussen geleerd van plaats te laten aan de randjes, dus er pasten 'slechts' vier ontwerpjes op de plaat als ik zo voorzichtig was. Dat alles was dus een plan om op z'n minst één van de vier te laten lukken, wat ongeveer het gemiddelde was bij het vorige fiasco.

En toen... toen lachte het geluk me toe, en ze lukten alle vier.

Dan heb ik het plan gewijzigd en er een testcase van gemaakt. Stel, denk nu even mee. Stel dat ik dit echt zou willen gaan verkopen op een webshop (wat dus het plan is , by the way), wat moet ik daar dan voor vragen? Eerst moet je bedenken wat iemand er voor zou willen betalen natuurlijk, maar ik moet vooral weten hoeveel werk het me écht kost.

En dat weet je niet als je er één maakt. Je weet dat pas als je er een stuk of vijf (OK, ik neem dus vier) na mekaar maakt. Het hele procedé gaat namelijk veel sneller als je dezelfde handeling x aantal keer na mekaar doet. Het solderen van de SMD chip (die je trouwens niet ziet, want die zit op de achterkant), blijft de moeilijkste zaak, maar als je er vier na elkaar doet gaat dat zo vlot, net alsof ik in een Chinese werkplaats aan de band chips zit te solderen.

Wat ik dus wou weten: kan ik dit binnen afzienbare tijd klaarkrijgen zodat ik er een eerlijke prijs van kan maken en op hetzelfde moment er ook écht een (kleine) cent mee kan verdienen?

Het antwoord is volmondig : JA :)

Wat ik daar nu mee ga doen? Plannen genoeg hè, er zijn trouwens twee gemeentes die zo'n dingen nodig hebben (drie eigenlijk, met de modellen op bestelling meegerekend)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten