dinsdag 18 maart 2014

Dynesys in de vuilnisbak

Het ziet er zo toch naar uit hoor. Vandaag had ik dus die afspraak bij de fysisch geneesheer en hij heeft alles bevestigd wat ik eigenlijk al wel een beetje wist.

De revalidatie was onzinnig, dat staat nu vast. Ik spreek nu alleen in functie van het genezingsproces, je kan het ook anders bekijken. Zijn stelling is: als je zelfs in een gecontroleerde omgeving, zoals in de revalidatieruimte waar alleen nog maar oefeningetjes op een matje worden gedaan, geen enkele verbetering kan waarnemen in de stabiliteit van de rug (en ik heb het toch acht weken geprobeerd), dan weet je dat het dus niet meer kan. Met andere woorden, het heeft niet geholpen, buiten het feit dat je nu weet dat het niet helpt. Maar dat is natuurlijk wel heel erg belangrijk als je de beslissing gaat nemen die nu volgt.

Die beslissing is dat ik naar de neurochirurg ga. Ik hoorde nog eventjes dat die misschien ook wel de optie aankaart om langs de pijnkliniek te gaan en vanaf nu enkel de pijn te behandelen, maar dat ziet niemand echt gebeuren. Deze arts vindt dat ook behoorlijk onzinnig omdat ik niet in één bepaald gewricht in de wervelkolom pijn heb, maar in de hele zone rond de constructie en in de tussenwervelschijven. Een pijnkliniek kan zoiets niet behandelen.

Er komt dus wellicht een nieuwe operatie, de Dynesys zal verwijderd worden en vervangen worden door een vaste constructie. Zeg maar een hoop staven, vijzen en bouten die de onderste wervels aan elkaar vastmaken. Eigenlijk deed de Dynesys dat ook, maar dan met nog enige bewegingsruimte. Dat is ook wat me nu zuur opbreekt, het is die bewegingsruimte die me pijn bezorgt. Deze arts heeft er heel goede hoop op dat de nieuwe operatie dat helemaal oplost. Vaak is het geen zwart-wit verhaal, maar dat het een stuk beter zal zijn dan nu, daar durft ie met de nodige zekerheid over spreken. Dat zou al een hele stap zijn. Wat ook al vast staat, is dat als ik die operatie laat doen, ik minder beweeglijk zal zijn. Als dat dan de keuze is, dan is dat maar zo.

Ik weet nog geen datum, maar ga zelf bellen voor een afspraak. Wanneer de ingreep dan gebeurt, is een beetje gokwerk. Het is geen dringende zaak (dat klinkt vreemd, maar het is zo: ik ga niet dood als ze me morgen niet opereren ;) ) dus een maand of twee zal het wellicht nog duren.

5 opmerkingen:

 1. je bent supermoedig en geduldig Jan. Ik hoop dat er toch een oplossing komt die haalbaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hopelijk is dit een goede oplossing Jan. Ik duim alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Moge dit de oplossing voor je zijn Jan. Hou de spirit zo, we supporteren mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moge dit de oplossing voor je zijn Jan. Hou de spirit zo, we supporteren mee.

  BeantwoordenVerwijderen