dinsdag 15 april 2014

HbA geen c

Voor mijn statistieken is dat belangrijk, want de blog gaat langer mee dan een agenda die je op het einde van 't jaar ergens heel goed bewaart, zodat je die nooit nog terugvindt. Als ik dat hier opschrijf, en ik geef zoals nu een tag 'hba1c' mee, dan zie ik zelfs binnen tien jaar nog altijd in één oogopslag alle berichten met mijn HbA1c waarde van de afgelopen jaren.

Maar het gaat dus over mijn viermaandelijks bezoek aan de endocrinoloog. Zo'n dokter interesseert zich in hormonen en klieren. Een groot deel van zijn patiënten zijn diabeet en daarom noemen we hem ook wel de suikerdokter. Maar eigenlijk is dat één aspekt van zijn studie en dat heb ik al meer gemerkt. Zo heeft ie al veel meer onderzocht en stootte op een probleem in mijn bijnieren, wat wellicht de oorzaak is van mijn diabetes.

Vreemd genoeg was ie vandaag geïnteresseerd in de schildklier. Hoewel ik kon verklaren waarom er heel wat kilo's waren bijgekomen, wil ie uitsluiten dat er zich een lichamelijk probleem stelt. Wellicht ben ik echt gewoon bijgekomen door te veel te snoepen en weinig te bewegen. Dat heeft alles te maken met de rug en ik ben er redelijk gerust in dat dat wel weer goed komt met de kilo's. Toch haalde hij even aan dat ik misschien eens moest praten over 'slim snoepen'. Ik voelde het woord diëtiste komen, hoewel ie het nooit uitsprak, maar ik heb het eventjes afgewimpeld tot na mijn operatie. Dat is blijkbaar niet echt een probleem.

Enfin, er werd meer over de rug, scooters en vakantie gesproken dan over diabetes. Zijn interesse in mijn waarden is gezakt tot een dieptepunt. Dat is op zich goed nieuws, want zijn redenering is helder. Hij heeft natuurlijk cijfers voor zich liggen uit mijn insulinepomp die voor zich spreken. Mijn gemiddelde suikerwaarde was 97 en hij vond nergens uitschieters in de grafieken. Dat deed hem besluiten dat ik dit keer, voor de allereerste keer, geen bloedtest moet laten doen. De HbA1c waarde van april 2014 zal leeg blijven en dat is niet erg. Het wil zeggen dat het op basis van de gekende data onzinnig is om het te testen. Het was nog nooit slecht, waarom zou het nu slecht zijn.

De optie blijft open om de test te doen als ik geöpereerd word. Dan komt er altijd een bloedtest, en het is maar één vinkje moeite om dan ook de HbA1c te testen. En anders zien we wel in augustus, dan is het weer tijd voor de jaarlijkse onderzoeken. Maar voor nu: alles ay okay. Suikergewijs, wel te verstaan :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten