vrijdag 11 juli 2014

"Maak-van-uw-kat-een-rat"-lens

Chinese lenzen kopen is geen goed idee en dat weet ik zo ook wel. Toch moest ik het even proberen omdat ik er echt eentje nodig heb en een budget van iets meer dan 500€ niet tot de mogelijkheden behoort voor mijn doel.

Ik heb het over een groothoeklens en dat is dus zo prijzig. De rechtse is een fisheye lens, een extreme groothoeklens zeg maar. Normaal moet ik dan ook de lens kopen die op mijn toestel van Olympus past, vandaar het hoge prijskaartje. Maar er bestaat een goedkoop truukje om toch een groothoeklens te hebben zonder een echte lens aan te schaffen. Dit zijn namelijk voorzetlenzen, dus je schroeft ze vooraan op een bestaande lens van Olympus, en hup: plots is de standaard lens een groothoeklens.

Ik wist intussen wat de nadelen waren. De zijkanten van het beeld zullen niet scherp zijn, maar daar leg ik me bij neer. Ze kosten 20 dollar per stuk, dus als je in die verhouding denkt kan je gerust een euveltje over het hoofd zien. Ik had trouwens enkel de linkse lens nodig voor mijn doel, de rechtse verkleint zo sterk dat het beeld helemaal vervormd is en je kan ze enkel gebruiken om grappige fotootjes te maken.

Al bij al valt het reuze mee. Ik heb hier drie foto's geplaatst om even te vergelijken. Dit is de eerste foto zonder extra lens. Ik heb een statief gebruikt zodat je de juiste verhouding kan zien op alle foto's zonder dat het toestel verschoven is.
En hier was het dus om te doen. Er moet meer beeld op en de kwaliteit moet nog aanvaardbaar zijn. Je ziet duidelijk dat je effectief meer gebouwen ziet en je ziet ook dat rechte lijnen krom worden. Dat is geen punt voor mijn toepassing, het zal niet opvallen. Mijn enige bezwaar is dus het feit dat de randen niet scherp zijn. Toch valt dat nog mee, ik ga uiteraard wel het ergste stuk van de randen nog wegknippen. Maar dan nog hou ik een breed beeld over dat aanvaardbaar is van kwaliteit.


Dit was om te lachen natuurlijk, je kan dat niet echt gebruiken om een echte foto te nemen. Je ziet hier dat zowel de linkerkant als de rechterkant van het terras in beeld komen, dus het is echt wel een hele brede hoek.En hier kan je het voor gebruiken.

Maak van uw kat een rat :)

2 opmerkingen: