zaterdag 30 juli 2011

Café zonder bier

Ik ga heel graag op café. Vaker dan vroeger nog. 't Is te zeggen vaker dan de laatste 15 jaar, ik tel dan mijn studententijd niet mee.

Toen ik alcoholvrij ging leven, deed dat toch wel iets. Ga je nog op café gaan? Gaan je vrienden je niet uitlachen met je Cola Zero? Ga ik het wel leuk vinden met een Cola Zero? Dat moet toch een pintje zijn?
Want we gaan toch "een pintje drinken"?

Dat hoort er toch gewoon bij? Een pintje drinken om wat los te komen, om de stress van de week weg te spoelen. Je wordt wat plezanter, grappiger, uitbundiger. Je kijkt er al naar uit en als het zo ver is neem je er nog ééntje want op één been kan je niet staan.

Ik ben gisteren een pintje gaan drinken. Samen met mijn beste vriend - zeg maar mijn drinkebroeder - die ik leerde kennen in mijn studententijd. We hebben allebei een pintje besteld en in zijn pintje zat bier (of Leffe, of La Chouffe, of Geuze naargelang de avond vorderde) en in mijn pintje zat Cola Zero.

En dat is niet raar.

Dat pintje bier hoort niet bij mij. Wat loskomen moest niet want ik was al behoorlijk los. Er was wel stress deze week maar ik kan daar wel mee omgaan. Ik keek er al heel de week naar uit en als het zo ver was nam ik nog een Cola Zero want op één been kan je niet staan. Ik had ook gewoon dorst.

Het is anders.

Want ik herinner me het laatste stuk van de avond nog. Ik weet nog wat ik verteld heb en ik heb niks verkeerds gezegd. Ik was even uitbundig, plezant en zeker zo grappig als vroeger. Vroeger vond ík mezelf wel grappig, maar de anderen dachten daar misschien anders over.

En ik kan nu in heel België op café gaan. Ik kan overal naartoe rijden want ik ben altijd Bob. Ik kan wel vier vrienden meepakken en we kunnen op stap gaan. Een pintje gaan drinken...


4 opmerkingen:

 1. Is er een reden voor waarom je gestopt bent met alcohol, Jan?

  Ik vind het alvast knap. Niet dat er iets mis is met wél eens af en toe drinken, maar toch heb ik bewondering voor zij die het niét doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De reden is simpel, Upje en ze zit al in je vraag. Er is niets mis met wél eens af en toe drinken maar dat kan ik niet. Bij mij is het alles of niets, en daarom is het dus niets.

  Je kan dus zeggen dat ik gestopt ben omdat ik niet kon stoppen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Chapeau, écht. Ik ken helaas te veel mensen die inderdaad niet beseffen dat ze het punt van 'nu is 't genoeg' niet weten te herkennen en dus elke keer weer te ver gaan. Petje af voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen