zondag 31 juli 2011

Dieet deel 1

Mijn dieet is aangepast sinds ik diabetes heb. Vroeger volgde ik het Atkins dieet, wat betekent dat je erg weinig koolhydraten mag eten. Sinds ik diabetes heb moet ik in feite weer "normaal" eten maar dat lukt me niet. Ik doe nu een soort van tussendieet tussen Atkins en "normaal". Maar nu zou dat weer kunnen veranderen als ik die insulinepomp krijg. Het zal immers eenvoudiger zijn om extra tussendoortjes te eten of op wisselende tijdstippen te eten.

Helaas zou het kunnen dat ik dan opnieuw zal bijkomen! Nu weeg ik nog 83kg, in feb 2010 bij mijn diagnose was dat 95kg. Maar ik ga mijn best doen. Je kent me hé (of niet...).

In dit deel 1 ga ik noteren wat ik tot nu toe heb gedaan. Binnen een paar weken maak ik een deel 2 en dan kan ik vergelijken. Nu eet ik 3 keer per dag 3 "koolhydraatporties". Zo 1 portie kan je vergelijken met 1 bruine boterham. 3 kh-porties is ook bv 6 kroketten of een klein bakje frieten.

Om te vergelijken: die 3 x 3 porties zijn 110g koolhydraten per dag. Een "normale" mens eet zo'n 200 tot 300g koolhydraten per dag. Bij het Atkinsdieet was dat 20 tot 40g. Ik zit dus nu tussenin.

Wat ik nu doe is nog steeds tegen de basisprincipes van de meeste diëtisten. Die 110g vertegenwoordigen 440 calorieën. Volgens de klassieke voedingsleer moet je meer dan de helft van je dagelijkse energie uit koolhydraten halen (dus zeker meer dan 1000 calorieën). Want anders zou je te dik worden (immers, de rest van je calorieën ga je uit vetten en eiwitten halen).

Ik had dan in het begin ook wel ruzie met de diëtiste van het diabetesteam. Maar nu zegt ze dat ik mijn plan mag trekken zolang ik goed ben. Dat wil zeggen niet dikker worden (en ik ben 12kg afgevallen) en de cholesterol mag niet stijgen (en die was gedaald).

Ik doe dit trouwens niet zomaar of omdat ik zo koppig ben (want dat ben ik), dit is gewoon de beste manier voor mij. Als ik minder koolhydraten eet heb ik te weinig energie, en als ik er meer eet word ik heel lui.

Ben benieuwd wat het na de pomp zal worden...


5 opmerkingen:

 1. Toen ik bijna 3 jaar geleden aan de pomp begon, ben ik 5kg afgevallen.
  Maar dat was ook omdat mijn insuline bijn agehalveerd was per dag en omdat ik nu 1 minicolaatje drink bij een hypo.

  Vroeger bij een hypo dook ik de koekenkast in :-(.
  Mss zijn dit nuttige tips??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Afvallen hoeft niet meer kreeftje, ik zal dus al blij zijn als ik zo blijf. Die hypo moet ik ook nog leren denk ik. Ik duik ook nog de koelkast in. Ik word trouwens ook nog altijd kwaad, hoewel ik dan weet dat het er bij hoort. Raar...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik sta helemaal achter jouw methode van 110 gr kh per dag. Bij mij is het ook zoiets en mijn vorige teams stonden daar ook niet achter. Mijn huidig team gelukkig wel. Ik ben er ook zo eentje die moe word van koolhydraten en die enkel kan afvallen met minder kh dan de doorsneemens. Wat niet betekent dat ik meer vet eet. Integendeel: geen brood is ook geen beleg en dat scheelt een heel pak in kcal en vet.

  Keep up the good work! Ik ben benieuwd of je met de pomp anders zult gaan eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik eet er op een doorsnee dag ook max. 120, en daar heeft eigenlijk nog nooit iemand moeilijk over gedaan. Ik moet natuurlijk ook zeker wel nog afvallen, dus misschien dat het daar mee te maken heeft?
  In ieder geval: zo lang je er zélf goed mee bent, en het ook aantoonbaar is dat je daardoor geen tekorten oploopt etc., zal het al wel goed zijn, zeker?!!

  Ik ben ook wel eens benieuwd of het zo anders zal worden met je pomp. Want hetgeen je met een pomp doet, kan je in principe met spuiten ook, hé. Tenminste als het gaat over koolhydraten tellen en daarnaar spuiten, wanneer je ze ook eet.

  Bittersweet: waarmee kom jij dan eigenlijk aan die koolhydraten, als je geen brood eet? Bij mij is van die 120 gr kh toch zeker al 50 of 60 gr brood?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik zie nu pas je reactie, Upje. Ik eet wel cracotten, fruit, pasta, rijst, puree, ontbijtgranen, havermout, muesli, gedroogd fruit, ...

  BeantwoordenVerwijderen