dinsdag 2 augustus 2011

Djembéfotograaf

Gisterenavond was ik even fotograaf. Mijn djembévriend had op facebook opgeroepen om in het park van Brasschaat een jamsessie bij te wonen. Ik deel die passie niet, maar ik heb wel een (recente) passie voor fotografie en die kon hij gebruiken.

Uiteindelijk werd het een grote groep, want hij kent iemand die lesgeeft in de materie en ze had het gerucht mee verspreid. Maar blijkbaar is dat niet altijd een voordeel, want hoe groter de groep, hoe moeilijker het is om er wat structuur in te brengen. Niet dat ik daar iets van gemerkt heb, want dit is de eerste sessie die ik bijwoon dus ik kan niet vergelijken.

Het viel me op hoe ongedwongen de sfeer was. De mensen kennen mekaar niet allemaal en toch zou je denken dat ze dit al jaren samen doen. Mijn vriend was duidelijk opgetogen met het succes van zijn oproep. En als hij blij is, ben ik ook blij.

Ik ben natuurlijk de buitenstaander die komt meegluren door een lens. Misschien hebben sommige deelnemers daar weinig behoefte aan en voelt men zich bekeken. En met de videocamera is dat gevoel misschien nog erger. Maar niemand heeft me weggestuurd, dus 't zal wel meevallen :-)

Maar ik was er toch ook vooral voor de foto's. Technisch gezien was het iets lastiger bij de zon die ondergaat. Ik gebruik een digitale spiegelreflexcamera en die kan je ook gewoon op "auto" zetten zoals een compact toestel. Maar dan was hij geneigd om de flits te gebruiken en dan krijg je een onnatuurlijk licht op de voorgrond. Die heb ik dus uitgeschakeld en de sluitertijd wat verlengd zodat de foto's voldoende licht zijn. Het gevolg is dan dat je meer beweging ziet, maar bij iemand die trommelt vind ik dat goed. De handen moeten wazig, anders lijkt het wel of iedereen even pauzeert voor de foto.

De foto's ga ik per stuk even moeten nakijken. Vorige maand heb ik 's nachts bij dat grote onweer de bliksem gefotografeerd. Eén flits was te fel en sindsdien heb ik beschadigingen aan de sensor. 5 beeldpunten zijn stuk, elke foto heeft dus 5 witte puntjes. Die moet ik eruit knippen als ze opvallen. Ik hoop dat dat hersteld kan worden, liefst binnen de garantie.

De videobeelden, ja da's afwachten... Ik heb net een nieuwe Handycam HD van Sony en die heeft "active steady shot". Dat wil zeggen dat de beeldsensor op x,y en z-as optisch gestabiliseerd wordt. Dus zeg maar als mijn hand trilt, trilt de sensor in tegengestelde richting. Het resultaat is zo'n stabiel beeld dat je kan touwtjespringen terwijl je filmt.

Ik was fan van Arnout Hauben van "Man bijt hond". Dat is die jongen die met zijn camera naar Compostela wandelde. Het viel me op hoe stabiel dat beeld altijd was, want die camera zat op een statief in zijn rugzak terwijl hij wandelde. En het leek wel alsof hij constant op zo'n rails reed zoals op een filmset. En toen dacht ik : hebbe, hebbe, hebbe :-)

7 opmerkingen:

 1. een handycam... zoiets moet ik ook nog eens kopen. We hebben nu een Samsung op miniDV maar zijn niet zo content van de kwaliteit.
  Is de handycam op SD-kaartjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja Stijnie, SD kaartjes maar ook 16Gb intern geheugen. Daar kom ik al ruim mee toe voor 3u filmen. De kwaliteit is heel goed, full HD 1080p. Maar als je dat instelt zegt ie dat dat te hoog is om zelfs op blu-ray te branden. Heeft niet zoveel zin hé :-) Nadeel vind ik het bestandsformaat, dat herkent mijn iMac software niet en ik moet het converteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog een fotograaf in spé zie! Volg je ook cursus of doe je het op je eentje?

  Wat dacht je van een Go Pro camera? Die kan je op een helm of aan de zijkant van je hoofd vastmaken, zodat je handsfree kan filmen en het beeld is veel ruimer dan wat je gewoon met het oog voor je ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee ik doe dat op mijn eentje. Maar meer de techniek dan artistiek vrees ik: nachtfoto's, telelens, bliksems...
  Die Pro Go ziet er wel cool uit! Eerst wel een actieve sport vinden voor een rugpatiënt met diabetes ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. actieve sport valt wel mee hoor. Wat dacht je van een city trip, een ritje op een rollercoaster, fietstochtje, jacht op schoenen,...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. fietstochtje zit er nog niet in met mijn hernia. Jacht op schoenen daarentegen ! Ik ga misschien geocachen met mijn djembévriend. Op schattenjacht met wandel-gps. Maakt dat dat gewone wandeltochtje wat spannender :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. jaaaaaa! zo spannend! ik heb daar een jaar of twee eens iets over gelezen en dat lijkt me echt wel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen