maandag 7 november 2011

Jan

Ik hou niet van die naam. Maar ik hem hem gekregen en zal ermee door moeten gaan zeker? Wat me opvalt, en dat is al jaren zo, is dat bijna niemand me ooit aanspreekt met mijn normale voornaam.

Het eerste probleem is dat hij veel te vaak voorkomt. Toen ik in de lagere school zat, was er altijd wel een andere jongen die ook Jan heette. De leraars spraken iedereen met de voornaam aan, bevalve de Jannen. Om het onderscheid te maken, kwam er altijd de familienaam achter.

En dan mijn vrienden. Bijna niemand noemt me gewoon Jan. In het middelbaar was het een hele tijd Jake (op z'n Engels) en daarna Jakke (op z'n boers). Ik heb ook lang een Jean-periode gehad. De laatste jaren werd het uiteindelijk Adri, de eerste letters van mijn achternaam.

Online gameplatforms van de Xbox en de Playstation kennen me als Agora. Dat moet ook in 't Engels uitspreekbaar zijn, want je kan met de andere gamers spreken door een oortje. Vaak zijn dat toch Amerikanen, en die hebben nu eenmaal last met Vlaamse namen.

In de hogeschool werd het wel wat te gek. Ik zat toen qua kilo's op mijn hoogtepunt, maar ik was gekend als "kleinen Adri". Alleen al die naam samen met mijn verschijning moet hilarisch geweest zijn. Maar ik was de broer van den Adri, hij is me 2 jaar voorgegaan in de studentenstad en hij had al de bijnaam Adri. Ik was de kleine broer, dus "kleinen Adri".

En nu is het een megeling van allerlei namen door elkaar. Vaak is het nog Jean , soms Jeanke en sinds anderhalf jaar dus ook Jangeox. Dat is op z'n minst wel een uniekere naam. Toch gaf het al problemen, want niet iedereen legt de link met een schoenenmerk. Sommigen dachten dat het op z'n Engels moest worden uitgesproken, maar dan krijg je dzjandzjox, of zoiets. Ik heb ook even mijn online naam veranderd bij Playstation Network, en effectief, de Amerikanen spreken het ook zo uit. Dus online ben ik weer Agora.

Maar in het echt eigenlijk gewoon Jan.

En ik vind het nog altijd maar gewoon...

4 opmerkingen: