zaterdag 5 november 2011

Stress

Ja, hier heb je hem weer met een grafiekje. Maar den deze heeft me toch wel even beziggehouden.
Dit is het verloop van mijn bloedsuikerwaarde van gisteren. De blauwe lijn geeft de metingen weer van de sensor, die meet elke 5 minuten. De zwarte bollen die je ziet zijn metingen die ik met een vingerprik heb gedaan. En ik heb er wel wat gedaan omdat ik dacht dat mijn sensor aan het flippen was. Maar zoals je ziet, het zit er niet zo ver naast.

Normaal zal de bloedsuiker stijgen na een maaltijd. Dan krijg je dus een berg in de grafiek. Maar de grote berg die je ziet was gisteren om 16u gestart en dat was al enkele uren na mijn middageten, en lang voor mijn avondmaal. Het avondmaal is trouwens het tweede bergje na 20u. Die grote berg hoort er dus helemaal niet thuis. Normaal moet dat ongeveer een vlakke lijn zijn, of moet het toch op zijn minst in de groene zone zitten. Er was ook niks mis met mijn insulinepomp want dat heb ik gecheckt.

Het kwam dus door stress. De hoogste meting zit boven de 200, terwijl ik op dat moment van de dag een kleine 100 verwacht. Het doet me vooral stilstaan bij de vraag wat je hier mee aan moet. Ik heb extra insuline ingespoten, en de berg is dan gezakt. Maar dat kan de bedoeling niet zijn natuurlijk.

Het is iets wat algemeen wel wat aanvaard wordt. Druk op het werk, ergernissen omdat er vanalles fout loopt, en in mijn geval vaak onmacht omdat ik er vaak niets aan kan veranderen.

Dat is natuurlijk allemaal niet nieuw, en ik weet best dat stress slecht is voor je gezondheid. Ik denk dat iedereen dat wel weet, maar over 't algemeen schijnen we dat toch als normaal te bestempelen.

Alleen, toen ik deze grafiek zag, werd ik wel even keihard met de neus op de feiten gedrukt. Ik moet best wel moeite doen om mijn bloedsuiker onder controle te houden. Maar wat als al die moeite niks uithaalt omdat er weer teveel stress in mijn job zat.

Ik stel me zeer ernstige vragen. Ik vraag me serieus af of ik dat nog wel wil toelaten. Ik weet eigenlijk het antwoord, maar het probleem is natuurlijk dat je dit soort zaken niet op 1,2,3 oplost. Duidelijk is in elk geval dat dit er serieus over is.

2 opmerkingen:

  1. Jammer genoeg is dit iets wat je niet kan vermijden Jan, alleen door proberen wat te relativeren en rustig blijven.
    Anders ga je nog redelijk wat van die bergen krijgen.
    Ik herken het in elk geval..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 'k Weet het, kreeftje. Ik ben er ook mee bezig. Dingen veranderen, relativeren, rust vinden. Maar dat heeft tijd nodig hé.

    BeantwoordenVerwijderen