zaterdag 26 november 2011

You're hired !

Ik heb ooit één keer gesolliciteerd. En het gekke was, ik wist het niet. Wat nog gekker was, ik was aangenomen.

Het was eind oktober 1996. Het nieuwe academiejaar was al even begonnen. Ik studeerde niet meer, maar dat was eigenlijk al twee jaar zo. Maar de laatste twee jaar van mijn studiecarrière had ik opgevuld met avondonderwijs. Dat kwam goed uit omdat je dan niet vroeg uit de veren moest. En omdat ik 's nachts DJ was in twee studentencafé's en overdag af en toe electricien en klusjesman speelde. En omdat ik natuurlijk de andere nachten de bloemetjes buiten zette, en daarin was ik de primus. Ik ben er zelfs ooit in geslaagd om me te overslapen voor de avondles. Toen ik de week daarna me verontschuldigde bij de leraar moest ie heel erg lachen. Dat was de beste uitvlucht tot nu toe, zei ie. Helaas was het wel echt waar :-)

Maar het nieuwe academiejaar was begonnen, de avondles was gedaan en ik kon niet langer uitvluchten zoeken om niet te beginnen aan een echte carrière. Mijn broer kende iemand die software schreef. Zijn baas was op zoek naar een nieuwe jonge werkkracht. Ik had hem aan de lijn gehad en ik zou eens langskomen om wat te babbelen.

Het gesprek verliep heel bizar. Op de vraag of ik ooit in Windows had geprogrammeerd antwoordde ik: nee. Op de vraag of ik dat zou willen leren, aarzelde ik: mwaa... ja. OK, zei de zaakvoerder, je kan beginnen. Hij gaf me een boek in mijn handen en ik las de titel. Leer Delphi in 21 dagen. Het was vrijdag namiddag en hij zei: lees dit boek eens tegen maandag en dan kan je 's morgens beginnen. Je moet hier niet om 8u staan, want dan is er niemand.

En zo is het gegaan. Het weekend was voorbij, ik had wat in het boek gelezen en maandag, niet te vroeg, was ik op post. Ik leerde een aangename jonge kerel kennen die er ook werkte. We zaten op de gelijkvloerse verdieping van een herenhuis op Antwerpen Zuid. Het was het begin van mijn vier jaar lange carrière als bediende. Ondertussen ben ik ruim 15 jaar programmeur en in feite komt dat dus door de zaakvoerder van dat kleine bedrijfje. Want ik had eigenlijk geen echte andere plannen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten