vrijdag 9 december 2011

Avenue Vaséline

Voor de insiders ook wel Rue Vaséline of de vaselinestraat genoemd. De gay man kan er terecht voor een natje en een droogje ;-)

Als je het Antwerpse Centraal station verlaat wandel je op het Astridplein. Het einde van het plein wordt afgebakend door een groot hotel met aan beide kanten een zijstraat. Links is Chinatown, rechts dus de vaselinestraat. Hoe de straat echt heet weet ik niet, maar dat weet eigenlijk niemand, denk ik. Dat is niet belangrijk want de bijnaam is alom gekend, zeker bij de mensen die er naar op zoek zijn.

Het is een raar fenomeen. Als je als hetero man op zoek bent naar plezier, dan is daar een buurt voor. Je moet daar natuurlijk voor betalen. Ik ken de tarieven niet, maar ik weet dat gays goedkoper af zijn. Ze kunnen dat immers in der minne regelen, want ze zijn beiden vragende partij. Alleen moet je een vaste stek hebben en daar hebben we dus een straat voor.

In mijn jonge jaren, toen ik net een studentenkamer had betrokken in de stad, zat een vriend van me op kot in die straat. Ik had al wel gemerkt dat je veel aandacht kreeg als je er wandelde, maar wat het voorstelde wist ik niet. Later werd dat wel duidelijk natuurlijk.

Toen ik mijn outing achter de rug had leerde ik nieuwe mensen kennen. Die vertelden me dat je deze straat toch beter mijdt. Jonge homo's komen er niet zo vaak, en mannen die er komen zoeken dus maar één ding. Ik heb de homobars daar dan ook nooit bezocht. Er was keuze genoeg in andere buurten. En die gelegenheden hadden een betere reputatie.

Maar geen betere naam. Ik vind Avenue Vaséline nog altijd de mooiste straatnaam die ik ken :-)

4 opmerkingen:

 1. Dat is de "Van Schoonhovenstraat" Jan....

  Zegt dat genoeg...schone hofkes?...LOL

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klopt kreeftje, nu weet ik 't weer...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oei, ik ga in 't vervolg langs Chinatown gaan als ik naar de bibliotheek trek, denk ik. Hahahaha!

  BeantwoordenVerwijderen