donderdag 8 december 2011

Koud water

Ik had het loose ends part II kunnen noemen. Dingetjes die in de nieuwe woonst niet helemaal af zijn. Maar dit is ne lastige.

De verwarming is centraal in het ganse gebouw. Dus één grote ketel voor 96 appartementen. Het lijkt wel een systeem zoals in het oude Oostblok. Op zich geen probleem, want de ketel heeft de juiste dimensies om dat aan te kunnen. Alleen werkt het soms te goed, en wordt het te warm. Dan moet je, net zoals vroeger, de kranen van de verwarming dichtdraaien. Thermostatische kranen zijn geen optie want dan zouden we alle bewoners een dag zonder verwarming moeten zetten. In december kunnen we dat niet echt maken. Ik zocht nog een oplossing met een opzetkraan, dus waar je de bestaande kraan niet vervangt, maar dat past niet omdat het systeem te oud is. Maar dat komt later wel in orde, in de lente kunnen we de ketel wel even uitschakelen zonder veel last te veroorzaken.

Maar het tweede probleem is lastig. Er is niet echt een oplossing. Het water wordt ook verwarmd via de ketel. En dat lukt bangelijk goed. Op 1.5 minuten is het nieuwe (vernieuwde) bad gevuld met warm water. Er is een pompsysteem geplaatst op de waterleiding omdat die zo hoog niet gaat. We hebben dus een turbobad!

Dat is heel leuk, maar blijkbaar heeft ook het koud water daar last van. Zo erg zelfs dat we dat helemaal niet hebben, koud water. Ja, de kranen zijn voorzien. Er komt water uit, maar het is nooit koud. Ik heb ze overal geprobeerd, lang laten lopen (misschien moeten er eerst 10 verdiepingen doorstromen), maar zelfs na 10 minuten is het water nog lauw. En dat is best lastig.

Ik had tegen Werner gezegd, no problem. We hebben ook een watercooler (I'm a Sipwell boy). Dus dat geeft altijd koud water. Maar dat is enkel leuk als je een fris glaasje water wil drinken. Om de sla te zwieren is de factuur van Sipwell net iets te hoog.

Daar hebben we het volgende op gevonden. Ik heb nog een ijsmachine. In Hoboken had ik het lumineuze idee om ooit een ijsmachine aan te schaffen. Eentje om ijsblokjes te maken hé, geen dame blanche. Ik was zo slordig dat ik altijd vergat om de frisdrank te koelen of om zo'n bakje in de diepvries te vervangen en dan 24u te wachten tot er blokjes kwamen. Daarom een ijsmachine. Elke 12 minuten spuwt hij 12 blokjes. Dat zag ik wel zitten. Ze heeft ook jaren goed haar werk gedaan.

Nu maakt dat ding een hels lawaai want elke 12 blokjes vallen in een vergaarbak tot die vol is. Maar elke 12 minuten heb je dat dus wel geweten. Het plan is nu om de machine aan te sluiten in de berging. Daar horen we er niks van. En ja, als we sla gaan zwieren zal het dus in lauw water zijn met een paar ijsblokjes. Dat is het plan. Ik ben benieuwd.

4 opmerkingen:

 1. Oei! Dat klinkt als wat wij hier smalend 'een workaround' noemen :s ...

  Is het als tijdelijk bedoeld, of zou het voor altidj moeten zijn??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Workarounds zijn mijn specialiteit :-)
  Afwachten hoe lauw het water echt blijft, maar misschien is het dus voor altijd, ja ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is nu eens een probleem dat inventief opgelost wordt Jan. Je inspiratie is grenzeloos..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kan ook sla kopen die al gewassen is, zo uit een zakje.

  BeantwoordenVerwijderen