vrijdag 6 januari 2012

De kip of het ei

Ben ik goed in wat ik doe? Als ik goed ben in wat ik doe, hoe komt dat dan? Word ik aangemoedigd en ben ik daarom telkens beter en beter? Of ben ik goed in wat ik doe omdat het nodig is. Omdat het dringend beter moet en omdat er kritiek op komt. Is dat een motivatie om het beter te doen?

Of ben ik niet goed bezig? Als dat zo is, hoe komt dat dan? Komt het omdat ik niet aangemoedigd word? Of komt het omdat ik echt niet goed ben in wat ik doe?

Hier staan veel vraagtekens en ik weet niet alle antwoorden. Ik weet wel dat één ding niet werkt. Paniek zaaien en zeggen dat het dringend beter moet werkt niet. Het werkt zelfs zo slecht dat ik helemaal stilval.

Ik kan kritiek aanvaarden als die eerlijk, gefundeerd en opbouwend is. Als er het echt zo zou zijn dat ik niet mijn best heb gedaan en dat daarom alles in de soep draait, dan mag dat gezegd worden. Maar wild uithalen naar alles wat binnen bereik is omdat anderen tekort schieten is geen motivator. Het is de beste manier om het omgekeerde te bereiken van het plan. Dan komt er een gigantisch "foert" gevoel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten